Bib Asse rangschikt boeken vanaf nu op kleur

Binnenkort zullen meer dan 200 bibliotheken in ons land hun boeken niet meer alfabetisch, maar op kleur rangschikken. Ook bib Asse doet mee. Onderzoek van LINC vzw toont immers aan dat deze manier van rangschikken rustgevender werkt voor mensen die in de bibliotheek op zoek gaan naar een boek en hen ook meer zin geeft om te lezen.

Inne Van Engeland van LINC vzw onderzocht het effect van kleur op de leeslust van bibliotheekbezoekers in Vlaanderen. LINC is een organisatie die al decennialang lezen promoot en de recensiedatabank Pluizer.be onderhoudt.

De voorbije jaren merkten we op dat er een duidelijk verband was tussen de kleur van een boek en de uiteindelijke beoordeling.

Reden genoeg om dit verder te onderzoeken.

Naast kleur onderzochten we ook andere variabelen zoals grootte, dikte en lettertype. Toch was het enkel bij kleur dat er een opvallend resultaat was: Mensen vinden makkelijker een boek dat bij hen past op basis van kleur. Je hebt met andere woorden mensen die steevast liever een rood boek zullen lezen, dan een groen boek. En omgekeerd.”

Een proefproject in samenwerking met VVBAD en 5 Vlaamse bibliotheken bracht naar boven dat bezoekers de manier om boeken op kleur te rangschikken als rustgevender ervaren en dat er meer boeken worden uitgeleend. Daarom zullen vanaf 1 april meer dan 200 Vlaamse bibliotheken overstappen naar dit nieuwe systeem van rangschikken.

Uiteraard zal het even wennen zijn aan het nieuwe systeem. Handige tips om je weg in dit nieuwe systeem te vinden, staan op deze website: https://www.geletterdheid.eu/bibliotheken-op-kleur.