Boeken lezen, bespreken en bekronen... ook iets voor jou?

 

Wat is de Leesjury?

De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin je een aantal boeken leest en er met je leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet. Ben je tussen 6 en 14 jaar oud en hou je van verhalen? Schrijf je dan in als jurylid van de Leesjury in bib Asse!

Hoe werkt de Leesjury?

In de Leesjury lees je tussen september en maart 6 tot 8 recente boeken. Je denkt erover na en praat erover, met andere leeftijdsgenoten in je leesgroep. Daarna kies je je favoriete boek en is het tijd om te feesten.

Je leest de boeken

Welke boeken lees je?

Welke boeken je leest, hangt af van je groep. De Leesjury in bib Asse telt vier groepen, die aansluiten bij je leeftijd. Elke groep heeft zijn eigen leeslijst.

    Groep 2: 6 tot 8 jaar (eerste en tweede leerjaar)

    Groep 3: 8 tot 10 jaar (derde en vierde leerjaar)

    Groep 4: 10 tot 12 jaar (vijfde en zesde leerjaar)

    Groep 5: 12 tot 14 jaar (eerste en tweede middelbaar)

Is er geen leesgroep voor jouw leeftijd, maar lees jij graag van thuis uit mee? Dat kan! De Leesjury werkt immers ook met een internetjury. Meer info op www.deleesjury.be.

Moet je alle boeken op je lijst lezen?

In principe lees je elk boek op de lijst van jouw leeftijdsgroep. Deze lijst bestaat uit 6 tot 8 recente titels. Alleen zo kan je ze eerlijk met elkaar vergelijken.

Maar als je een boek écht niet goed vindt, gaan we je niet dwingen om het van de eerste tot de laatste pagina uit te lezen. Lees er een stukje in, tot je weet waarom het niks voor jou is.

Hoe en waar praat je over de boeken?

In de Leesjury doe je meer dan lezen! Je denkt ook na over wat je van het boek vindt. Is het een leuk boek? Waren sommige dingen moeilijk? Wat vind je van de illustraties? Je kan er met andere juryleden over praten.

Het startschot van de Leesjury wordt gegeven op zaterdag 24 september om 14 u. Dan worden de boeken voorgesteld. Daarna volgen tijdens het schooljaar 4 bijeenkomsten, telkens op een zaterdag.

Het is de bedoeling dat de kinderen (juryleden) op alle data aanwezig kunnen zijn. Elke bijeenkomst start om 14.30u  voor groep 2Groepen 3, 4 en 5 starten al om 14 u.  Het einde is voorzien om 15.30 u

Dit zijn de data:

1ste bespreking: zaterdag 22 oktober 2022

2de bespreking: zaterdag 17 december 2022

3de bespreking: zaterdag 4 februari 2023

4de bespreking + stemming: zaterdag 25 maart 2023

Je stemt voor je favoriete boek

Als je alle boeken op je lijst gelezen hebt, ga je stemmen. Je rangschikt de hele lijst. Het beste boek komt op de eerste plaats. Het boek dat je het minst graag las, komt op de laatste plaats. Stemmen doe je in je leesgroep. Je begeleider verzamelt alle stemmen en geeft deze door.

Wanneer alle stemmen verzameld en geteld zijn, maakt ‘Iedereen Leest’ de winnaars bekend.

 

Affiche de Leesjury , © S. Vanbelle & Kris Demey – Iedereen Leest