Tekst van het gelijknamige theaterprogramma van de Vlaamse cabaretier (1975- ).
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
Eelt
Auteur
Wouter Deprez
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2008
111 p.
ISBN
9789085421641

Andere formaten:

Besprekingen

Wouter Deprez is al een hele tijd actief: hij was panellid in een televisieprogramma, winnaar van Humo's Comedy Cup, en maker van theaterprogramma's als Schellekes (2000) en Moest ik van u zijn (2002). Eelt is een mooi verzorgde uitgave met de tekst van zijn gelijknamige voorstelling uit 2007, die op veel bijval kon rekenen. Deprez hanteerde op het podium voor de verandering geen humor om de humor, maar probeerde dieper te graven door het publiek te betrekken bij de voorstelling en hen te laten nadenken over hun eigen relatie met hun vader.

In Eelt kruipt Deprez in de huid van zijn eigen vader om hem over zijn leven te laten vertellen, over misstappen en geluksmomenten, over de pijn van het zijn en de euforie van de dag. De zoon spaart zijn vader niet, maar is afwisselend scherp en vol mededogen. Toch probeert hij ook voortdurend de lachers op zijn hand te krijgen, en wel op een manier die al jaren achterhaald is: met flauwe humor en grof taalgebrui…Lees verder
Na het Camarettenfestival 2002, het Amsterdams Kleinkunstfestival 2004 (winnaar juryprijs) en eerdere cabaretprogramma’s als 'Schellekes', 'Moest ik van u zijn?' en ‘War’ breekt de Vlaamse, ook in Nederland populaire cabaretier Wouter Deprez (1975) in 2007 definitief door met ‘Eelt’. Van dat laatste programma verschijnt nu een bewerkte tekstuitgave, die nog altijd in grote lijnen zijn cabaretvoorstelling volgt. Wouter Deprez leunt qua stijl dicht aan bij de stand-up comedy. Maar hij is wel degelijk veelzijdig, was o.a. ook tekstschrijver en panellid van het indertijd in België zeer populaire humoristische televisieprogramma 'Rechtvaardige rechters'. Behalve een scherp (en ‘schreeuwerig’) cabaretier, is hij ook een goed verteller. En dat valt op in ‘Eelt’, waarin hij zijn vader speelt die na een lang en conventioneel huwelijk in de war raakt als zijn vrouw een ernstige ziekte krijgt. Hij ontvlucht huis en haard en loopt dagenlang doelloos rond. Hij vertelt over zijn leven, en mixt dat …Lees verder

Over Wouter Deprez

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Michel Vuijlsteke

Wouter Wilfried Deprez (Geluwe, 14 februari 1975) is een Vlaams komiek en cabaretier.

Levensloop

Deprez deed kandidatuur politieke en sociale wetenschappen, en licentiaat vergelijkende cultuurwetenschappen. Hierna studeerde hij toneel aan het conservatorium.

Hij werd vooral bekend in Vlaanderen als panellid van het Canvas-programma De Rechtvaardige Rechters.

In 2002 schreef hij voor de 700e verjaardag van de Guldensporenslag de theatertekst "De weliswaar lichtelijk ongelooflijke doch volledig waargebeurde historie van Verlorenbrood".

In 2003 won hij Humo's Comedy Cup.

In 2005 won hij de finale van de televisiequiz De Slimste Mens ter Wereld van Erik Van Looy.

In 2012 nam hij een sabbatjaar in het Zuid-Afrikaanse Plettenberg. Elementen hiervan komen terug in zijn show Hier is wat ik denk.

Deprez' grote voorbeelden zijn Woody Allen, Alex Agnew, Hans Teeuwen, Wim Helse…Lees verder op Wikipedia