Boek
Nederlands

Een vrouw voor elk seizoen

+1
Een vrouw voor elk seizoen
×
Een vrouw voor elk seizoen Een vrouw voor elk seizoen

Een vrouw voor elk seizoen

Genre:
De verhalen van Walter van den Broeck cirkelen rond de manier waarop vrouwen zich in de liefde al pratend en gesticulerend een weg proberen te banen. Hij laat Dame Fortuna in deze ontmoetingen volop haar gang gaan. Niets is wat het lijkt en de lezer wordt, zoals de hoofdrolspeelsters zelf, voortdurend op het verkeerde been gezet.
Onderwerp
Vrouwen
Titel
Een vrouw voor elk seizoen
Auteur
Walter Van den Broeck 1941-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2011
255 p.
ISBN
9789085423195 (hardback)

Besprekingen

Walter van den Broeck : Een vrouw voor elk seizoen

Walter van den Broeck

Odes aan de wendbare vrouw

Een hulde aan de 'vloeibaarheid en wendbaarheid van vrouwen', zo kondigt Walter van den Broeck zijn verhalenbundel Een vrouw voor elk seizoen aan. Maar ook van de lezer wordt veel flexibiliteit verwacht in deze wispelturige verhalenbundel.

Schrijven is iets wat deel uitmaakt van mijn levensfuncties. Geen inspiratie hebben is iets wat ik niet begrijp. Je gaat toch gewoon zitten en je schrijft?", zo oreerde Walter van den Broeck onlangs in deze krant. Schrijven is als eten, drinken én ademen voor Van den Broeck. Zonder zijn pen wordt hij zelfs "redelijk ongenietbaar", geeft hij toe.

Bij de 70-jarige auteur van Brief aan Boudewijn én andere vaderlandse klassiekers dus geen gesakker over de angst voor het witte blad of gejeremieer over de nakende ouderdom. No way. Hij neemt gewoon het ene project na het andere op de schouders. Onlangs schreef Van den Broeck het scenario voor een Turnhoutse strip, momenteel is …Lees verder

De dooiers van de spiegeleieren

Walter van den Broeck bundelt teksten waarin vrouwen centraal staan. Niet zomaar een liefdesverklaring aan de vrouw in al haar gedaanten, ook een gedroomde introductie bij zijn veelkantige oeuvre.

Uit alle teksten in 'Een vrouw voor elk seizoen' spreekt het verteltalent van Van den Broeck

Voor de zeventigste verjaardag van Walter van den Broeck brengt De Bezige Bij Antwerpen de verhalenbundel Een vrouw voor elk seizoen op de markt. Dat is nieuws, want Aangewaaid, de vorige verzameling kortverhalen van Van den Broeck, dateert alweer van 1986.

Een vrouw voor elk seizoen blijkt evenwel niet meteen de opvolger van Aangewaaid. De hier verzamelde teksten, waarin vrouwelijke personages centraal staan, werden grotendeels geput uit eerdere publicaties - allemaal al een tijd uit druk. Eén verhaal, 'Frau Bronsky & Frau Bachman', stond onder een andere titel zelfs al in Aangewaaid. Ook uit de columnbundeling ¡Querido hermano! werd een tekst geselecteerd en de schitterende theatermonoloog Amanda, in 1994 al verschenen, is eveneens opgenomen. Amanda is een stuk dat Van den Broeck schreef voor actrice Nora Tilley, die ook meespeelde in Getelde dagen, dat vorig jaar in premi…Lees verder

De liefde vieren

Zeven verhalen voor zijn zeventigste: Walter van den Broeck bewijst in Een vrouw voor elk seizoen dat hij een zesde zintuig heeft voor de conversaties en kleine tics van mannen en vrouwen.

Lang geleden dat er in een Vlaamse verhalenbundel zoveel Duits werd gesproken. Walter van den Broeck presteert het zelfs om in Een vrouw voor elk seizoen , een verhalenbundel, twee verhalen in de Belgisch-Duitse grensstreek te situeren. Bij 'Marie & Ella' gaat het om twee Duitse diensters die in 1927 in een Gasthaus in Aken verliefd worden op dezelfde Belgische soldaat. Stond Van den Broecks vader hiervoor model? 'Frau Bronsky & Frau Bachmann' speelt in de buurt van Düren, waar Van den Broeck zelf als milicien allicht heeft meegemaakt wat hij nu zo empathisch beschrijft: twee typistes die het niet willen hebben dat een derde indringster hun territorium komt inpalmen en die daarbij lagere officieren voor haar karretje spant.

Van den Broeck bewijst in deze bundel dat hij een bijzonder oor heeft voor de bochten van een gesprek, en dan vooral waar het om liefde en jaloezie gaat. Als theaterman weet Van den Broeck die dialogen met de klei…Lees verder

In Een vrouw voor elk seizoen verzamelt Walter Van den Broeck zeven teksten over vrouwen die hij in de loop der jaren heeft geschreven. Volgens de achterflap doet de auteur in deze bundel ‘hulde aan de vloeibaarheid en wendbaarheid van alle vrouwen’, en dat in ‘vele stijlen — van hilarisch tot speels, van dramatisch tot tragisch’. Graag zou ik daar ‘pathetisch’ en ‘kitscherig’ aan toe willen voegen.
Meer zelfs: pathos overheerst de bundel. De gevoelens van de personages zijn telkens zo gezwollen dat hun vloeibaar en wendbaar karakter erin geheel wordt opgezogen. Personages komen niet tot leven; hun jaloezie of hevige vertwijfeling in de liefde worden zodanig bombastisch beschreven dat zowat alles belachelijk wordt, als het al niet om een flauwiteit ging. In ‘Marie en Ella’ wordt die eerste verliefd op een Belgische soldaat in Aken tijdens het interbellum. Ze raakt echter volledig overstuur wanneer haar vriendin Ella beweert dat hij homoseksueel is. Verliefd worden op een h…Lees verder
Zes verhalen en een toneelstuk hebben een vrouwennaam tot titel. Er gaat een loflied op de moeder, de geliefde en de bedachte vrouwelijke personages aan vooraf, de ‘drievuldigheid’ waardoor de Vlaamse schrijver (1941) is bezeten. Dit zijn verhalen over relaties. Liefde, jaloezie en verraad bepalen op cruciale momenten de levens van de vrouwen. En ook hoe vrouwen erdoor tot inzicht in hun situatie komen. Mannen staan er niet goed op. In de uitwerking van de dialogen en de subtiele ontknoping van de plot toont Van den Broeck zich een meester. Met een enkele zin zet hij de lezersverwachting op z’n kop. Of het nu gaat om twee dienstmeisjes die verliefd zijn op dezelfde Belg, om typistes die hun baas willen behagen en die zich tegen een indringster en concurrente verdedigen, of om de getrouwde Yolande die een afpraak heeft met haar minnaar. Ieder beseft dat in hun wereld de liefde en de romantiek, of wat zij daarvoor houden, op het spel staan. Dus uiteindelijk zijzelf. Deze stilistisch en …Lees verder

Over Walter Van den Broeck

Walter Stefaan Karel van den Broeck (Olen, 28 maart 1941) is een Vlaams roman- en toneelschrijver.

Biografie

Walter van den Broeck werd geboren op 28 maart 1941 als zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond. Hij groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. In 1974 nam hij ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

In 1965 trouwt hij met Eliane de Winter, met wie hij in 1966 twee kinderen kreeg: Stefan (de latere schrijver) in januari en Karl (de latere journalist) in december.

Na een aantal autobiografisch geti…Lees verder op Wikipedia