Boek
Nederlands

Het verdwenen kuikentje

Valeri Gorbachev (auteur), Jeroen Stam (vertaler)
+1
Het verdwenen kuikentje
×
Het verdwenen kuikentje Het verdwenen kuikentje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Moeder Kloek hangt de was op en al haar kuikens helpen mee. Dan blijkt dat een van hen is verdwenen. Zelfs de politie en brandweer komen helpen zoeken. Waar kan het kuikentje toch zijn? Prentenboek met ingekleurde tekeningen. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Het verdwenen kuikentje
Auteur
Valeri Gorbachev
Vertaler
Jeroen Stam
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The missing chick
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2009
[32] p. : ill.
ISBN
9789051160901

Besprekingen

Moeder Kloek en haar zeven kuikentjes hangen de was op. Dan blijkt een van de kuikens verdwenen. Alles en iedereen helpt zoeken, zelfs de politie en de brandweer. Het kuiken blijkt ten slotte in de wasmand te zitten waar hij een dutje deed. Hij moet beloven niet meer zomaar te verdwijnen, maar de grappige laatste pagina doet anders vermoeden. Het zoek-en-vind-thema past uitstekend bij de doelgroep. Het thema is puur uitgewerkt en kent in tekst en tekeningen geen extra dimensies. De aangeklede dieren handelen als mensen. De tekst staat in tekstblokken in ruime heldere letter in de prenten. De prenten versterken het verhaal en lopen vaak over beide nevenpagina's. De sfeervolle detailrijke tekeningen zijn opgezet in zachte penlijnen en met aquarel ingekleurd. Voorlezen en samen bekijken voor peuters en kleuters vanaf ca. 3 jaar.

Het verdwenen kuikentje

Mama Kloek hangt samen met haar kuikens de was op. Mevrouw Eend komt langs en die stelt vast dat één van de kuikentjes verdwenen is. In plaats van zeven kuikens zien ze er maar zes. En dan begint de zoektocht. Alle dieren worden gealarmeerd en elk plekje op de boerderij wordt onderzocht. Uiteindelijk komt de politie en een rechercheur onderzoekt elk spoor en ondervraagt iedereen. Maar het kuikentje blijft onvindbaar. Zelfs met de hulp van de brandweer en een helikopter blijft het zoek. Uiteindelijk vindt mevrouw Eend het kuikentje terug, in de wasmand.
De opbouw van het verhaal is best spannend; er komen steeds meer figuren in het verhaal naarmate de zoektocht zich uitbreidt. Die figuren zijn aangeklede dieren die door hun kledij en hun gedragingen wel heel erg op mensen lijken. Grappig natuurlijk zo'n zoekactie naar één klein kuikentje. De afloop is wat voorspelbaar, al bevat de allerlaatste prent toch nog een verrassing.
De makkelijk leesbare prenten en de herhalingen in…Lees verder