Boek
Nederlands

Oeps doet fitness : een boekje open over eten en bewegen

Ursel Scheffler (auteur), Jutta Timm (illustrator)

Oeps doet fitness : een boekje open over eten en bewegen

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lucas legt aan een vreemd groen wezentje uit hoe je gezond kunt leven: goed eten en voldoende bewegen. Prentenboek met veel tekst en kleurige tekeningen. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Oeps doet fitness : een boekje open over eten en bewegen
Auteur
Ursel Scheffler
Illustrator
Jutta Timm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Upps, beweg dich, ars
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2007
30 p. : ill.
ISBN
9789059273849

Besprekingen

Oeps is een grappig, groen wezentje dat op de planeet Lamaar woont, waar dit verhaal ook begint. De lezer krijgt een zicht op de manier waarop de bewoners leven. Zo is het eten ongezond en smaakt het ook niet lekker op Lmaar. Oeps en zijn familie maken het zich graag gemakkelijk, ze kopen alles kant-en-klaar en bewegen zo weinig mogelijk.

Als de volle maan op de startbaan van Lamaar schijnt, doet Oeps zijn ruimteglijders aan. Daarmee kan hij op een manestraal glijden en zo snel als het licht naar zijn vriendje Lucas roetsjen, een fijne jongen van een jaar of acht, van wie Oeps snoep en ander lekkers krijgt. Hij laat zich volledig gaan en propt zich vol met gummibeertjes, chocola, chips en wafels. Als het groene mannetje zo dik is dat zijn bed kraakt, beslist Lucas dat het tijd is voor actie. Vanaf dan mag Oeps alleen gezondere dingen eten en moet hij veel bewegen. Al gauw merkt Oeps dat hij meer energie heeft, en blij trekt hij weer naar Lamaar om zijn vriendjes te bekeren.
Lees verder
Oeps is een groen monstertje, afkomstig van de planeet Lamaar. Op Lamaar mag alles, waardoor het overal slordig, vuil en rommelig wordt. Als Oeps een bezoek brengt aan Lucas, zijn vriendje op Aarde, ontdekt hij dat het ook anders kan. Lucas zorgt ervoor dat Oeps gezonder gaat eten en dat hij zich door meer bewegen veel fitter gaat voelen. De platen bij de veertien hoofdstukken van dit verhaal zijn zeer suggestief, waardoor ze geschikt zijn om over uit te weiden, bijvoorbeeld in een kringgesprek. Zo ervaart het kind dat zorg voor de gezondheid ook heel prettig kan zijn. Het is dus een prentenboek met een duidelijke strekking. De platen nodigen uit tot vertellen en voorlezen. De schreefloze letter die gebruikt wordt, is te klein en de bladspiegel is niet erg mooi; er zit maar weinig evenwicht in de vormgeving. Hoewel de ondertoon ernstig is - te veel snoepen en weinig bewegen maken immers ziek – is het door de fantasie en de felgekleurde platen toch een vrolijk geheel. Het boek is stevi…Lees verder