Boek
Nederlands

Post voor iedereen

Toon Tellegen (auteur), Mance Post (illustrator)
+1
Post voor iedereen
×
Post voor iedereen Post voor iedereen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Fantasievolle verhalen over een bijzondere dierensamenleving, waar dingen gebeuren die ook in de mensenwereld kunnen voorkomen. Selectie van Mance Post uit de eerdere dierenverhalen van Toon Tellegen; het titelverhaal is speciaal voor deze uitgave geschreven. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Post voor iedereen
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Mance Post
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2007
93 p. : ill.
ISBN
9789045105925

Besprekingen

Verhalenbundel met een selectie uit eerdere dierenverhalen van Toon Tellegen. De illustratrice Mance Post, die ook de andere dierenverhalen van Tellegen illustreerde, maakte deze keuze uit zijn werk ter gelegenheid van de Max Velthuijsprijs 2007, die zij in ontvangst mocht nemen. Dit is een nieuwe prijs die het hele oeuvre van een illustrator bekroont. De bundel bevat 28 verhalen van twee á drie pagina’s over verschillende dieren uit het bos, met name over de eekhoorn, de mier en de olifant. De dieren hebben menselijke eigenschappen: ze wonen in huizen, schrijven elkaar brieven en hebben filosofische gesprekken. Het laatste verhaal uit de bundel (tevens het titelverhaal) schreef Tellegen speciaal voor deze bijzondere uitgave. Met een keur van illustraties in zwart-wit of in warme, zachte kleuren, vaak paginagroot. Een prachtig uitgegeven boek voor liefhebbers van Mance Post en Toon Tellegen. Vanaf ca. 9 jaar.

Post voor iedereen

In september 2007 werd aan Mance Post de eerste Max Velthuijs-prijs uitgereikt, een grote, nieuwe prijs die het hele werk van een illustrator bekroont. Mance Post is misschien wel het meest bekend voor haar illustraties van de dierenverhalen van Toon Tellegen, die we hier echt niet meer moeten voorstellen, omdat ze ondertussen zowat tot het collectieve geheugen van Vlaanderen en Nederland behoren. Ter gelegenheid van de prijs maakte Mance Post een keuze uit de verhalen die haar het dierbaarst zijn. Ook Tellegen zorgde voor een toemaatje: hij schreef speciaal voor deze uitgave het titelverhaal. Als extraatje zitten bij het boek nog een aantal door Mance Post getekende postkaartjes. Bij het herlezen valt op hoezeer de tekeningen bij het boek zijn gaan horen, natuurlijk ook omdat je ze al zo vaak samen hebt gezien. Het is bijna een onlosmakelijk geheel geworden. Wat ook blijft, is de frisheid van de verhalen, hoe vaak je ze ook herleest. Van zo’n rijke verhalen, die iedereen aanspreken, …Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia