Boek
Nederlands

Een lied voor de maan

Toon Tellegen (auteur), Mance Post (illustrator)
+1
Een lied voor de maan
×
Een lied voor de maan Een lied voor de maan
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Mol houdt van de maan en besluit om een lied te schrijven voor hem. Als het af is gaat hij naar de krekel. Die is dirigent en gaat het lied inoefenen met zijn orkest. Na wekenlang oefenen, voeren ze het uit. Als het lied uit is, kijkt de maan sip. Wat nu?
Titel
Een lied voor de maan
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Mance Post
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
[24] p. : ill.
Aantekening
Het lied voor de maan kan beluisterd worden op de website van de uitgever.
ISBN
9789045112855 (hardback)

Besprekingen

Aan het begin van de lente kruipt de mol uit zijn hol en ziet de maan aan de hemel staan. ‘Dag maan,’ zegt de mol, maar hij krijgt geen antwoord. De maan zegt trouwens nooit wat terug. Misschien kan hij niet praten, denkt de mol, of wil hij niet, of misschien weet hij niet wat hij moet zeggen. Misschien is de maan wel eenzaam? De mol slaapt er een nachtje over en weet dan wat hem te doen staat. Hij zal een lied schrijven voor de maan, dan zal hij misschien wel dansen, alleen of met de wolken, of wie weet staat er ergens nog een andere maan aan de hemel en dan dansen ze samen. De mol zet zich aan het werk. Een lied schrijven is stukken moeilijker dan hij dacht, maar ten slotte is het af en brengt hij het naar de sprinkhaan, die dirigent is van het orkest. Ze repeteren wekenlang tot ze het helemaal onder de knie hebben. Maar na de uitvoering kijkt de maan alleen maar sip. De sprinkhaan gaat te rade bij de krekel en die ontdekt het euvel: het lied is te somber. Op het muziekblad verander…Lees verder
Mol zou graag eens met de maan praten, maar die zegt nooit iets terug. Daarom maakt hij een lied voor de maan. Sprinkhaan, dirigent van een orkest, studeert het met de orkestleden in. Als ze goed geoefend hebben, voeren ze het op voor de maan. Maar als het lied uit is, kijkt de maan niet vrolijk. Krekel maakt duidelijk dat het lied anders gespeeld moet worden: niet in mineur maar in majeur. Ofwel: de mol moet veranderd worden in een kruis. En hoewel dit laatste bij veel jonge lezers om uitleg vraagt, zal het poëtische verhaal de liefhebber van de dierenverhalen van de auteur zeker kunnen bekoren, te meer vanwege de prachtige illustraties van Mance Post, uitgevoerd in zwart-wit, met hier en daar een kleuraccent of blauwgrijze achtergrond. Het lied is voorzien van de muzieknotatie (van Corrie van Binsbergen) en is op www.queridokinderboeken.nl te downloaden in zowel mineur als majeur. Een prachtige uitgave in oblong formaat, voor een selecte groep fijnproevers, vanaf ca. 6 jaar.

Een lied voor de maan

'Een lied voor de maan' werd geschreven door Toon Tellegen en geïllustreerd door Mance Post. Corrie van Binsbergen zorgde voor de muziek, want in dit boek wordt er inderdaad een lied voor de maan gecomponeerd. De maker van dat lied is de mol, die houdt van de maan – veel meer dan van de zon – maar geen manier vindt om in contact te komen. Een lied dat zijn gevoelens uitdrukt, lijkt de beste oplossing. Bij de eerste uitvoering door de sprinkhaan en diens orkest, kijkt de maan echter sip. Er blijkt nog wat te ontbreken aan het kunstwerk van de mol.
Zoals steeds slaagt Tellegen erin om via een ogenschijnlijk eenvoudig verhaaltje een hele wereld van gevoelens aan te boren. De mol wil graag praten met de maan want die is misschien wel eenzaam daar hoog in de lucht. Maar het is wel de mol die alleen in zijn donkere hol zit en slechts ‘in gedachten’ praat met de aardworm. Anders dan de maan die nooit iets terugzegt als mol hem aanspreekt, antwoordt de aardworm wel, al is ook dat slecht…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia