Boek
Nederlands

Luitje en de limonademoeder

Ted Van Lieshout (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
+1
Luitje en de limonademoeder
×
Luitje en de limonademoeder Luitje en de limonademoeder

Luitje en de limonademoeder

Ted Van Lieshout (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Luitje is zo schoon dat ze nooit in bad hoeft. Maar als ze de rommel onder haar bed opruimt, wordt ze erg stoffig. Nu moet ze voor het eerst in haar leven in bad. Dan blijkt dat Luitje allergisch is voor badwater: ze krimpt en verdwijnt door het afvoerputje.
Onderwerp
Allergieën
Titel
Luitje en de limonademoeder
Auteur
Ted Van Lieshout
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2012
69 p. : ill.
ISBN
9789025751364 (hardback)

Besprekingen

Als derde titel in de ‘Ted van Lieshout-bibliotheek’ van uitgeverij Gottmer is Luitje en de limonademoeder verschenen. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1987. Nu is de tekst voorzien van nieuwe tekeningen van de hand van Sylvia Weve, die ook het illustreren van de eerdere twee titels in de serie — Ik ben een held en Ik ben een goochelaar — op zich nam. Alle titels in de ‘Ted van Lieshout-bibliotheek’, een serie die werd geïnitieerd toen uitgeverij Gottmer besloot titels voor beginnende lezers van Ted van Lieshout te herdrukken, zijn herkenbaar aan de vormgeving. De boeken zijn alle in een fris en hedendaags jasje gestoken.
Luitje en de limonademoeder gaat over het meisje Luitje, dat zo schoon is dat ze nooit in bad hoeft. Totdat ze van haar moeder de rommel onder haar bed moet opruimen, erg stoffig wordt en zich moet wassen. Dan blijkt dat Luitje allergisch is voor badwater: ze krimpt en verdwijnt door het afvoerputje. De politie, de loodgie…Lees verder
Absurdistisch verhaal over het meisje Luitje, dat allergisch blijkt te zijn voor badwater. Ze krimpt en verdwijnt door het afvoergat. Haar moeder zoekt tevergeefs hulp bij politie, loodgieter, dokter en vader die geen tijd heeft. Daarna grijpt ze wanhopig naar een middel (limonade!) om ook klein te worden. Fascinerende elementen voor kinderen zijn hier goed uitgewerkt: het kind is flinker dan de moeder en de zonder twijfel vieze, maar geheimzinnige wereld van buizen onder de huizen. Spannend geschreven, in korte zinnen, op luchtige, humoristische toon. Met goed passende, karikaturale, ingekleurde pentekeningen, die vooral de moeder uitbeelden in haar zoekpogingen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Luitje en de limonademoeder

Het meisje Luitje blijkt allergisch voor badwater. Wanneer ze ermee in contact komt, krimpt ze en verdwijnt in het afvoergat. Radeloos over de verdwijning van haar dochter, experimenteert de moeder tot ze ondekt wat ook haar doet krimpen: baden in limonade. Samen met een rat verkennen ze het riool.
Een zeer humoristich en fantasierijk verhaal dat je dankzij de zeer vlotte stijl en pittige dialogen in één ruk uitleest. Voor deze herdruk maakte niet Ted van Lieshout zelf, maar wel Sylvia Weve de illustraties. Deze stralen zoveel dynamiek uit dat ze haast van het blad af wervelen.

Suggesties