Boek
Nederlands

Een bed bij het raam

Sylvia Vanden Heede (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
+1
Een bed bij het raam
×
Een bed bij het raam Een bed bij het raam
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar

Besprekingen

Kinderen zijn nooit te jong voor verlies

Kinderen hebben ook recht op aandacht en begeleiding wanneer ze geconfronteerd worden met een sterfgeval in hun omgeving. Dat zegt de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, die daarover een sensibiliseringscampagne lanceert voor ouders en hulpverleners. Zij proberen kinderen vaak af te schermen van de pijn en het verdriet, maar kinderen hebben er juist baat bij dat hun persoonlijke verdriet aandacht krijgt, zegt de Federatie.
De campagne 'Niet te jong voor verlies' moet volwassenen daarvan overtuigen. Kinderboekenschrijfster Sylvia Vanden Heede schreef voor de campagne het boek Een bed bij het raam , over het verdriet van een jongetje bij de dood van zijn moeder.
Wat met pubers? 'Hoe ouder kinderen worden, hoe beter ze alles kunnen begrijpen. Maar ook voor jongeren is het heel belangrijk dat ze betrokken worden en voldoende geïnformeerd zijn', zegt voorzitter Ilse Ruysseveldt van het project "Kinderen en jongeren geconfronteerd met palliatieve zorg".
'Deze week nog vroe…Lees verder

Een bed bij het raam is verschenen in het kader van het project 'Kinderen en jongeren betrekken bij palliatieve zorg' op initiatief van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, met de steun van de Vlaamse Liga tegen Kanker.

Mama heeft een bed voor zichzelf gekregen. Het staat in de woonkamer bij het raam. Dat is omdat ze ziek is, al lange tijd. Stan vindt het allemaal wel spannend, zo'n bed op wieltjes, waar een trapeze bovenhangt. Hij wil het zelf wel graag hebben wanneer mama genezen is. Maar mama wordt niet beter, ze gaat zelfs dood. Morgen misschien al, of zelfs vandaag. En niemand kan daar iets aan doen. Stan bakt samen met vader een verrassingscake. Daar zit een boon in en wie de boon vindt, mag een wens doen. Stan wil de boon zelf vinden, om hem aan mama te geven. Hij heeft toch alleen maar een wens die nooit kan uitkomen... Het verhaal eindigt wanneer de hele familie bij elkaar rond het ziekbed zit. Stan zit alleen en tekent. Het is een vreemd gevoel om zoveel v…Lees verder
De moeder van Stan is ongeneeslijk ziek en brengt haar laatste dagen thuis door. Stan begrijpt er in eerste instantie niets van. Als papa hem het vertelt, is hij afwisselend boos op z'n moeder en dan weer heel verdrietig. Verhaal over Stan, die moet accepteren dat zijn moeder dood gaat. De onmacht van Stan, het buitengesloten voelen door volwassenen die zitten te fluisteren, de woede op z'n moeder die maar niet beter wil worden, de kinderlijke logica, neem een pil en je bent beter. Dan het besef dat hij straks alleen nog met z'n vader is, dit alles en het intense verdriet wordt met heel veel inlevingsvermogen beschreven. Perfect bij het verhaal passende, simpele, sfeervolle illustraties waaruit het verdriet en de angst spreken. Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met de Federatie Pallitatieve Zorg Vlaanderen. Vanaf ca. 8 jaar.

Een bed bij het raam

Wat zeg je tegen een kind als je voor altijd afscheid moet nemen van iemand van wie je houdt? Wat zijn de woorden om te vertellen dat een moeder, vader, … op sterven ligt? Dit thema probeert het boek ‘Een bed bij het raam’ bespreekbaar te maken. En het mag gezegd dat het niet bij proberen blijft, het boek slaagt er ook in. De tekst is herkenbaar voor kinderen in deze situatie, net zoals de gevoelens die de situatie oproept. Niet enkel het verdriet wordt op de voorgrond geplaatst, maar ook de boosheid die er kan zijn tegenover degene die te sterven komt. Met veel dialogen schetst de schrijfster het verhaal van Stan, een jongen wiens moeder op sterven ligt. De dialoogvorm zorgt ervoor dat je een inkijkje krijgt in de gevoelswereld van verschillende personages. De tekst is sober, zonder veel dramatiek en leest erg vlot. De emotie wordt vooral in het verhaal gelegd door de illustraties, die naadloos aansluiten bij het verhaal en die de stemming moeiteloos inkleuren. Een sombere stemming, …Lees verder

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede sp…Lees verder op Wikipedia

Suggesties