Boek
Nederlands

Robin is jarig

Sjoerd Kuyper (auteur), Sandra Klaassen (illustrator)
Robin kan bijna niet meer wachten tot zijn vijfde verjaardag aanbreekt. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Feesten, Jarig zijn
Titel
Robin is jarig / tekst Sjoerd Kuyper ; tek. Sandra Klaassen
Auteur
Sjoerd Kuyper
Illustrator
Sandra Klaassen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2001
121 p. : ill.
ISBN
90-258-3464-7

Besprekingen

In het tiende boek uit de rij die over Robin verscheen, staat alles in het teken van Robins vijfde verjaardag. Hij kan er niet van slapen, maar als het eenmaal zover is, wordt hij er wel moe van! Kuyper beschrijft de gevoelens van een kind vanuit het kind zelf in poëtische kinderlogica: Robin wil graag weten "waar de wind is gaan liggen. Op het water, als een boot?" De ouders van Robin zijn ruimdenkend en creatief in hun aanpak. Mama praat achterstevoren als Robin een dag schoolziek is en dus weer in bed duikt. Het gebruik van de Gouden Boekjes heeft het Droste-effect van een beeld binnen het beeld; kent de lezer het boekje al? Grappige grijs ingekleurde pentekeningen larderen de tekst, soms over beide pagina’s. De 23 hoofdstukken lopen chronologisch door en bouwen de spanning naar de verjaardag op. Duidelijke lay-out met schreefloze letter op stevig crèmekleurig papier. Heerlijk voor (groot)ouders om voor te lezen aan ca. 5-jarige kleuters.

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlandse schrijver van poëzie en proza voor volwassenen, kinder- en jeugdboeken, theater, tv-series, filmscenario’s en liedteksten. Zijn bekendste werken zijn de film Het zakmes, de serie boeken over de kleuter Robin, het gedicht Mensen met koffers, de liedtekst Hallo wereld en de jeugdromans Hotel De Grote L en Bizar. Zijn boeken zijn in vijftien landen gepubliceerd. Hij won o.a. zes Zilveren Griffels en een Gouden voor Robin en God. Voor zijn gehele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssenprijs en wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse literatuur in binnen- en buitenland werd hij in 2014 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.  

Jeugd

Sjoerd Kuyper werd op 6 maart 1952 geboren in Amsterdam-Oost. Op tweejarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar het dorp Berkhout, bij Hoorn, waar zijn vader onderwijzer werd. D…Lees verder op Wikipedia

Suggesties