Boek
Nederlands

Dag vader,

Sam De Graeve (auteur)
Jan De Graeve maakte met zoon Sam een reis langs de 117 kilometer lange muur die keizer Hadrianus een slordige 1900 jaar geleden liet bouwen in Brittania. Een wandeltocht van een zeventiger en een veertiger, een vader en zijn zoon. Tijd zat om het te hebben over de liefde, het leven en de dood. Maar is alles gezegd bij thuiskomst? Sam vindt van niet. En schrijft zijn vader een brief, zoals Fr
Titel
Dag vader,
Auteur
Sam De Graeve
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2021
138 p. : ill.
ISBN
9789463936019 (hardback)

Besprekingen

Poste restante

De kapstok van Dag vader, - een wandelreis van een vader en een zoon - raakt stilaan versleten, maar de manier waarop Sam De Graeve, uitgever en ex-hoofdredacteur van Humo, zijn verhaal en dat van zijn vader eraan ophangt, kan zeker bekoren.

Dag vader, is een fraai uitgegeven boekje over een wandeling langs de Muur van Hadrianus in Noord-Engeland, zo'n tweeduizend jaar geleden de meest noordelijke grens van het Romeinse rijk, 117 kilometer lang. Na de reis, waarop natuurlijk niet alles uitgesproken is tussen vader en zoon, schrijft de zoon nog een brief (om niet te verzenden). De urgente aanleiding voor het ophalen van de herinneringen is de opname van de vader in het ziekenhuis.

Dit boek vertelt niets spectaculairs, maar het biedt Sam De Graeve net genoeg speelruimte voor een scherp groepsportret van een gezin. ­Hadrian's wall is de rode draad door het verhaal dat van Sams geboorte in de jaren 70 hink-stap-springt naar vandaag.

Sam De Graeve heeft in tegenstelling tot zijn vader Jan, bekend als cartoonist Ian, vooral in Knack, de gave van het woord: hij is gevat en schrijft zelfbewust; hij houdt zijn zinnen onder controle en gebruikt geen woord te veel. Zo geeft hij zijn tekst impact. De cadans en de…Lees verder

Over Sam De Graeve

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Sam De Graeve (1970) is een Belgisch journalist, cartoonist en columnist. Hij was van 2010 tot 2011 hoofdredacteur van het blad Humo.

Biografie

De Graeve werd geboren als zoon van Knack-cartoonist Jan de Graeve, beter bekend onder diens pseudoniem "Ian". Sam De Graeve studeerde Germaanse Talen en werd daarna leraar. Hij schreef en tekende voor diverse kranten, magazines (Libelle, Menzo, Ons Erfdeel en Dag Allemaal) en werkte voor alle Vlaamse televisiezenders. Hij had een maandelijkse column in de krant De Standaard en was eindredacteur voor de tv-quiz De Slimste Mens ter Wereld.

In april 2010 werd De Graeve co-hoofdredacteur van het blad Humo, samen met Jörgen Oosterwaal. In september van datzelfde jaar kondigde Oosterwaal zijn ontslag aan, waarna De Graeve achterbleef als enige hoofdredacteur. Enkele weken later kreeg hij versterking van ex-Humo-journalist Jan Antonissen binnen de hoofdredactie. In september…Lees verder op Wikipedia