Strip
Nederlands

Rotraut Susanne Berners sprookjesboek

Rotraut Susanne Berner (illustrator)
+1
Rotraut Susanne Berners sprookjesboek
×
Rotraut Susanne Berners sprookjesboek Rotraut Susanne Berners sprookjesboek

Rotraut Susanne Berners sprookjesboek

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Navertelling in stripvorm van zeven bekende sprookjes van de Gebroeders Grimm. Vanaf ca. 5 jaar.
Extra onderwerp
Sprookjes, Stripverhalen
Titel
Rotraut Susanne Berners sprookjesboek
Andere titel
Sprookjesboek
Illustrator
Rotraut Susanne Berner
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Märchencomics
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
[42] p. : ill.
ISBN
9789020980356

Besprekingen

Strips voor kinderen, ze komen tegenwoordig in alle maten en vormen, voor verschillende doeleinden. Maar het stripgenre heeft zo zijn eigen regels en beperkingen, en dat kan valkuilen inhouden voor de illustrator, zelfs al is het een absolute vakman/vrouw. De overbekende Rotraut Susanne Berner verstripte acht klassieke sprookjes, maar valt tussen twee stoelen omdat ze enerzijds te illustratiegericht te werk gaat en te weinig gebruikmaakt van de mogelijkheden van het stripmedium, anderzijds te veel generische conventies van sprookjes schrapt. In haar verstrippingen blijft er te weinig over van de sprookjestaal, van de charme die uitgaat van herhalingen en beeldspraak, van de dialogen, psychologie en morele boodschap. In 'De kikkerkoning' wordt de interactie tussen de prinses en de kikker goed in beeld gebracht, maar wordt de hele boodschap van de koning over het houden van beloftes beperkt tot een enkel plaatje met de stoplap 'belofte maakt schuld'. Het schrappen van zovele zinnen leve…Lees verder
Kloek formaat prentenboek, waarin zeven bekende sprookjes zijn gebundeld: De kikkerkoning, Vrouw Holle, Duimpje Dik, Raponsje, Jorinde en Joringel, Gelukkige Hans en Roodkapje. Met uitzondering van het laatste verhaal wordt ieder sprookje verteld in vijf pagina's, die zijn opgebouwd als een strip: kleine en grotere tekeningen vullen de bladzijden; in de illustraties staat de tekst in schrijfletters, soms in tekstballonnen. De bladen tussen de verhalen, inclusief de schutbladen, vormen een verhaal op zichzelf: in een omgekeerde leunstoel zit iemand te lezen, om wie zich steeds meer toehoorders verzamelen. Aan het eind wacht hen (en de lezer, kijker) een verrassing! De kleurrijke illustraties zitten boordevol grapjes en pittige details. De aanpak en uitvoering zijn origineel en van hoge kwaliteit. Verrukkelijk boek, waarin telkens iets nieuws valt te ontdekken en waarvan de lezer dan ook lang plezier kan hebben. Vanaf ca. 5 jaar.

Rotraut Susanne Berners Sprookjesboek

Rotraut Susanne Berner, vooral gekend van haar superleuke kijk- en zoekboeken (wat een winter, het is herfst, leve de lente, zonnige zomer) brengt in dit boek acht (bekende en minder bekende) sprookjes opnieuw tot leven. Ze kiest hier voor een originele vorm, die je bij een sprookjesvertelling niet meteen zou verwachten: een stripverhaal. Dit geeft het boek meteen een apart cachet. Stukken tekst worden weggelaten en vervangen door een tekening. De auteur geeft de sprookjes hier en daar een eigentijdse invulling. Zo gaat Klein Duimpje er met een list (‘ik moet plassen’) vandoor en gaat Roodkapje op haar fiets naar de woonwagen van haar oma, die op een open plek in het bos staat. De auteur heeft zich zichtbaar geamuseerd bij het maken van dit leuk, origineel en modern sprookjesboek! Ze blijft dicht bij het origineel en heeft zich duidelijk laten gaan in haar fantasie. De schitterende tussenbladen vormen een verhaal op zich.


Over Rotraut Susanne Berner

Rotraut Susanne Berner (Stuttgart, 26 augustus 1948) is een Duits schrijfster en illustrator van kinderboeken.

Leven

In 1975 studeerde Berner af als grafisch vormgever in München. Sinds 1977 is ze als zelfstandig illustrator en vormgever aan de slag. Haar man, Armin Abmeier, overleed in 2012. Hij is in haar zoekboeken vereeuwigd als ‘Armin de boekhandelaar’.

Werk

De loopbaan van Berner is vergelijkbaar met die van Wolf Erlbruch, een andere bekende Duitse illustrator. Ze behoren tot dezelfde generatie en beginnen hun carrière met het illustreren van boekcovers en verhalen van andere auteurs. Pas later schrijven ze eigen verhalen die ze ook illustreren.

Berner valt voor het eerst op in Nederland en België door haar illustraties in Mijn vader van Toon Tellegen uit 1994. In 1997 maakt ze van De telduivel van Hans Magnus Enzensberger een succes door de spitsvondige tekeningen. In…Lees verder op Wikipedia