Makkelijk lezen
Nederlands

Raar is lief

Rita Verschuur (auteur), Marit Törnqvist (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Herinneringen van de schrijfster aan een zomervakantie in 1948 in Zweden. Verhaal in korte zinnen en makkelijke woorden. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Logeren, Zweden
Leesniveau
AVI 6
Titel
Raar is lief / Rita Verschuur ; tek. van Marit Tornqvist
Auteur
Rita Verschuur
Illustrator
Marit Törnqvist
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2000
56 p. : ill.
Aantekening
Verkorte en vereenvoudige bew. van Vreemd land
ISBN
90-276-4481-0

Besprekingen

Verkorte en vereenvoudigde bewerking van 'Vreemd land'*, waarin de jeugdherinneringen staan van de schrijfster, gesitueerd in Zweden in 1948. De herinneringen aan een logeerpartij bij een onbekende familie waarop de verhalen geïnspireerd zijn, zijn ongekunsteld en ongetwijfeld authentiek, maar ze komen niet zo goed uit de verf, alsof de gedachten van de hoofdpersoon in een te klein jasje gestoken zijn. De sobere zwart-witillustraties, getekend door de dochter van de schrijfster, sluiten uitstekend aan bij de sfeer van de verhalen, maar maken wel een sombere indruk. In veel opzichten is het boek geschikt voor moeilijk lezende kinderen: korte of geronde hoofdstukken, chronologische opbouw, één à twee hoofdpersonen, korte, enkelvoudige zinnen. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Rita Verschuur

Rita Törnqvist-Verschuur (Amsterdam, 25 juli 1935) is een Nederlandse schrijfster en vertaalster.

Levensloop

Rita Törnqvist-Verschuur werd in 1935 in Amsterdam geboren als Rita Verschuur. Ze groeide op in Overveen en deed daar in 1954 eindexamen gymnasium alfa. Studeerde Zweeds en Oudgrieks in Amsterdam en vertrok na haar kandidaats in 1959 met een studiebeurs voor een half jaar naar Uppsala. Een jaar later verhuisde zij naar Zweden om in Uppsala verder te studeren. Daar deed ze in 1963 tentamens in Scandinavische talen en Oudgrieks en datzelfde jaar legde ze in Amsterdam haar doctoraal af. Rita Verschuur trouwde met de literatuurwetenschapper Egil Törnqvist en kreeg met hem in Uppsala drie kinderen. Eind 1969 verhuisde het gezin naar Nederland.

Rita Verschuur is sinds 1960 jarenlang actief geweest als vertaalster van o.a. Astrid Lindgren. Het vroege werk van deze schrijfster was al door anderen vertaald. Zo verscheen …Lees verder op Wikipedia