Boek
Nederlands

Raad het maar ...

Riet Wille (auteur), Kristien Aertssen (illustrator)
+1
Raad het maar ...
×
Raad het maar ... Raad het maar ...
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Raadsels rond vijftien letters in de vorm van rijmpjes en taalspelletjes. Voorzien van grappige illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Raadsels
Leesniveau
AVI 1, AVI M3
Titel
Raad het maar ... / tekst Riet Wille ; ill. Kristien Aertssen
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Kristien Aertssen
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
[32] p. : ill.
ISBN
90-5838-328-8

Besprekingen

Raad het maar..., deze flauwe titel is jammer genoeg de perfecte exponent van de bedroevende inhoudelijke kwaliteit van dit boek. Zo fris en guitig als de illustraties zijn -- of beter: de getekende spielereien bij de rijmpjes --, zo arm en zoutloos is de tekst van Riet Wille. Wille perste houterige rijmraadseltjes uit haar pen die eerste lezertjes het genot van het woordjes raden moeten doen proeven. De te raden woordjes zijn alfabetisch geordend. Per dubbele pagina komt een letter uit het alfabet aan de orde. Beginnend met dezelfde alfabetletter, worden de woorden dan telkens door Kristien Aertssen in een grappige constellatie verbeeld. Zo resulteren 'dood', 'duin', 'dief', 'das', 'dun' en 'den' in een grappig strandtafereel. Alle letters passeren de revue behalve de a, c, e, f, i, o, q, s, u, x en y. Zonder duidelijke reden. Het boek mist een focus. Het mist een interne, inhoudelijke logica. Alles lijkt te willekeurig geselecteerd.

De lezer struikelt over de stoffige …Lees verder
“Al het nat / van het dak / loopt door mij / op een rij.” De oplossing van dit raadsel vergt enig nadenken, maar al snel zal een kind op het woord ‘goot’ komen. En het rijm “een mug beet: / in mijn oor en been, / in mijn buik en teen. / het is niet leuk, / nu heb ik ….” zal een kind aanvullen met ‘jeuk’. Mooi vormgegeven en van mooie illustraties voorzien boek met raadsels voor kinderen na drie maanden leesonderwijs (ca. AVI 1). Per dubbele pagina worden zes raadsels gegeven die steeds als oplossing een woord hebben dat dezelfde beginletter heeft (die ook duidelijk op de pagina staat afgebeeld). De te raden woorden staan ook allemaal afgebeeld in de kleurrijke en humoristische illustraties. De raadsels zijn goed omschreven in de vorm van een rijm en lijken vaak op zeer goed doordachte taalspelletjes. In totaal komen vijftien letters aan de orde. Tekst (in een duidelijk lettertype) en illustraties zijn duidelijk gescheiden, waardoor een prettige bladspiegel ontstaat. De jonge lezer wor…Lees verder

Raad het maar ...

De tijd dat boekjes voor beginnende lezertjes eentonig, repetitief en saai waren, is gelukkig voorbij. Leesvaardigheid oefenen kan nu ook speels. Riet Wille en Kristien Aertssen maakten samen een leuk boek vol raadseltjes op leesniveau 1. Op elke dubbele pagina wordt de lezer uitgedaagd om bij zes raadsels een oplossing te vinden die begint met dezelfde, bovenaan vet afgedrukte medeklinker. De vele kleurige, grappige illustraties geven een flinke zet in de goede richting. Soms helpt ook rijm de speurder op weg: mijn neef heet toon. wat is hij van mijn oom? (zoon) De ene keer ligt het antwoord voor het oprapen, een andere keer is er toch een beetje hersenwerk nodig, zoals bij dit doordenkertje: 77 aan zee waar doe je dat mee? met een … (zeef) Een mooi boekje dat garant staat voor veel taalplezier. Ook als het lezen moeizaam blijft gaan.

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia

Suggesties