Boek
Nederlands

Het zingen van de tijd

Richard Powers (auteur), Mieke Lindenburg (vertaler)
Een pianist en een zanger, beiden kleurling, vechten zich in het Amerika van de jaren zestig van de 20e eeuw een weg naar de top van de klassieke westerse muziekwereld.
Titel
Het zingen van de tijd
Auteur
Richard Powers 1957-
Vertaler
Mieke Lindenburg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The time of our singing
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
766 p.
ISBN
9789025472153 (paperback)

Besprekingen

In 1953 verscheen Saul Bellows roman De avonturen van Augie March. Het lijvige boek was een verassende openbaring die als een stortvloed van de bladspiegel stroomde. Het was alsof Bellow in één klap het Amerikaans als literaire taal definitief lanceerde of, zoals de openingszin van Augie March benadrukt: "Ik ben Amerikaan [...] en ik pak het leven aan zoals ik het mezelf heb geleerd, met de vrije slag, en ik zal verslag doen op mijn eigen manier". 50 jaar na de eerste Great American Novel verschijnt Richard Powers' Het zingen van de tijd. Het genre is intussen een vaste waarde geworden binnen de Amerikaanse literatuur, maar zou na een halve eeuw over(ge)wicht op zijn retour zijn.

Het identiteitsgevoel dat door Saul Bellows Augie March werd losgeweekt was zo intens dat de kritiek onderscheid begon te maken tussen 'Palefaces' ('Bleekgezichten' die zich op Europa en de Europese literatuur richtten) en 'Redskins' ('Roodhuiden' die een eigen Amerikaanse l…Lees verder
De auteur (1957) debuteerde in 1985 met de bejubelde roman 'Op weg naar een dansfeest'. In 'Het zingen van de tijd' componeert hij diverse thema's tot een omvangrijk 20e-eeuws 'gekleurd' familie-epos. Aan de orde komen onder meer Amerikaanse rassenhaat en -rellen, natuurkundige aspecten van 'tijd', de schoonheid en soul van muziek, Vlaamse liedcultuur, de atoombom. Hoofdpersoon is Jonah Strom – zoon van een Duits-joodse fysicus en een zwarte zangeres – die als kleurling kiest voor een carrière als zanger van westerse klassieke muziek. Hierdoor conflicteert hij met zijn jongere zus Ruth die zich aansluit bij de militante Black Panthers. Als middelaar opereert hun broer en pianist Joseph die registreert hoe zijn familie worstelt met identiteit en intolerantie. Powers schrijft heel literair en schept er genoegen in om moeilijke (bijvoorbeeld natuurkundige en muzikale) onderwerpen gedetailleerd te beschrijven. Veel lezers zullen dit betreuren, maar Powers-fans worden op hun wenken bediend.

Over Richard Powers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Phoebe

Richard Powers (Evanston, 18 juni 1957) is een Amerikaans schrijver. Hij staat erom bekend dat hij veel muzikale kennis, alsook wetenschappelijk georiënteerde elementen in zijn romans opneemt. In de jaren 80 leefde en werkte hij enige tijd in Nederland; daar schreef hij Prisoner's Dilemma en The Gold Bug Variations.

Powers heeft talrijke prijzen gekregen, waaronder een MacArthur Fellowship, de Lannan Literary Award, de James Fenimore Cooper Prijs en de John Dos Passos Prize; voor De echomaker kreeg hij de National Book Award.

Bibliografie

  • 1985 Three Farmers on Their Way to a Dance, in 1991 vertaald door Frank van Dixhoorn "Op weg naar een dansfeest"
  • 1988 Prisoner's Dilemma
  • 1991 The Gold Bug Variations, in 1993 in het Nederlands vertaald : De dubbele helix van het verlangen
  • 1993 Operation Wandering SoulLees verder op Wikipedia