Dvd
Engels

The belly of an architect

Peter Greenaway (regisseur), Brian Dennehy (acteur), Chloe Webb (acteur)
De belevenissen van een Amerikaanse architect in Rome, waar hij een tentoonstelling moet maken. Langzamerhand verliest hij de greep op de expositie, vervreemdt van zijn vrouw en wordt zijn lichaam verwoest
Titel
The belly of an architect / regie en scen. Peter Greenaway
Regisseur
Peter Greenaway 1942-
Acteur
Brian Dennehy Chloe Webb
Taal
Engels
Uitgever
A-Film, 2006
1 dvd-video
Oorspr. opname
1987
Speelduur
112 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777056523

Besprekingen

Britse speelfilm uit 1987 van Peter Greenaway, met Brian Dennehy, Chloe Webb, Lambert Wilson e.a. Een Amerikaanse architect en zijn veel jongere vrouw komen aan in Rome waar hij een tentoonstelling over de 18e eeuwse Franse architect Boullee gaat maken. Hij raakt echter geobsedeerd door de tentoonstelling en merkt niet dat in zijn buik een dodelijk kankergezwel woedt, terwijl bij zijn zwangere vrouw een nieuw leven groeit. Langzaam verliest de architect de greep op de tentoonstelling, vervreemdt van zijn vrouw en wordt zijn lichaam verwoest. De Speelfilmencyclopedie geeft 2 1/2 ster: 'Vanuit een zeer persoonlijke visie weergegeven belevenissen (...) Het gaat over kunst, obsessies en voortekens, sterfelijkheid en onsterfelijkheid. Het geheel is volgepropt met symboliek, treffende gezichtshoeken en mooie filmbeelden door Sacha Vierny. Sommigen zullen het pretentieus vinden, anderen zullen gefascineerd zijn.' De dvd bevat geen extra's.

Over Peter Greenaway

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sławek

Peter Greenaway (Newport, 5 april 1942) is een Brits filmregisseur, schrijver, kunstschilder en samensteller van tentoonstellingen.

Hoewel Greenaway verscheidene kunstvormen beoefent is hij vooral beroemd geworden om zijn speelfilms. De films van Greenaway zijn meestal zwarte komedies met een minimale plot en een surrealistische, weelderige vormgeving. Iedere film van Greenaway is een nieuw experiment op het gebied van vorm en stijl. Zijn films zitten bomvol verwijzingen naar de schilderkunst, de literatuur, toneel, geschiedenis en vooral naar wiskunde en getallen. Kenmerkend voor Greenaway is zijn voorliefde voor vreemde kleuren, symmetrie, kleine beeldgrapjes, gezichtsbedrog, woordspelingen, discontinuïteit en 17e-eeuwse kostuums en decors. De films van Greenaway zijn zo veelgelaagd en complex dat men ook na ze vele malen bekeken te hebben nog steeds nieuwe dingen ziet.

Behalve geliefd in het art-house-circuit zijn de films van Greenaway ook onderwerp van con…Lees verder op Wikipedia