Boek
Nederlands

De kleine soldaat

Paul Verrept (auteur)

De kleine soldaat

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een jonge soldaat moet naar het front, waar hij de verschrikkingen van de oorlog ervaart; ook na de oorlog is deze voor hem nog lang niet afgelopen. Prentenboek met eenvoudige schilderingen in betekenisvolle kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De kleine soldaat
Auteur
Paul Verrept
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2002
[23] p. : ill.
ISBN
90-448-0031-0 9789044800319 (hardback)

Besprekingen

In De kleine soldaat begint de oorlog als een kinderspel, wanneer een kleine jongen een speelgoedtank over de tafel ziet rijden. Dat lijkt te suggereren dat het verdere verhaal zich in het hoofd van het kind afspeelt, maar later wordt er niet meer naar deze beginscène terugverwezen. Je kan de kleine soldaat volgen wanneer hij naar de oorlog vertrekt en zijn vrienden ziet sterven. Na de feestvreugde over de vrede keert hij terug naar een verwoest land en begint de wederopbouw.

Op de cover van De kleine soldaat zie je een man in legeruniform die een teddybeer vasthoudt. Deze prent symboliseert de spanning tussen het schokkende onderwerp en het jonge doelpubliek -- een spanning die het hele boek bepaalt. Het boek gaat over dood en vernieling, over trauma's en pijn. Deze worden via soms subtiele elementen in de illustraties weergegeven: met streepjes om het aantal doden op het kerkhof te tellen bijvoorbeeld. Maar de echte gruwel en de chaos van de oorlog vind je hie…Lees verder
Op een dag is het oorlog en een jongen moet als soldaat naar het front. Hij vertelt over de gevechten en over de angst en de vreselijke dingen die hij ziet. Hij vertelt over de vreugde als de oorlog voorbij is, maar ook over het verdriet om de doden en de verwoestingen. En hoe blij hij is zijn familie weer terug te zien en dat hij gewoon verder wil leven en niet te veel aan de oorlog wil denken. Maar vergeten valt niet mee. Groot formaat prentenboek waarin op eenvoudige wijze het begrip oorlog uitgelegd wordt. Niet geheel duidelijk is de omschakeling van de kleuter met een speelgoedtank naar het front en tekst in de wij-vorm; wellicht symboliseert dit de onschuld van de jonge soldaten? De paginagrote (soms over twee pagina’s) indringende eenvoudige illustraties (aquarel/plakkaat) vertellen het verhaal. De kleuren passen bij de verschillende taferelen; donker met lichtflitsen aan het front, somber op het oorlogskerkhof, vrolijk bij de bevrijding. De beknopte tekst in de verleden tijd, …Lees verder

Over Paul Verrept

Paul Verrept (Deurne, 12 maart 1963) is een Belgische schrijver van kinderboeken, illustrator en grafisch vormgever.

Biografie

Verrept studeerde eerst aan het RITSC en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Beide opleidingen zet hij vervroegd stop. Bij de tweede opleiding is dat omwille van zijn theaterambities. Verrept ondervindt later dat theater niet zijn medium is, maar blijft wel theateraffiches ontwerpen, en start zo zijn carrière als grafisch ontwerper.

Als ontwerper van affiches is Verrept een minimalist. Zijn belangrijkste klanten waren (en zijn): Monty, Cie. de Koe, Laika, Peter De Graef, Comp. Marius, De Helling en Kunst/Werk. In 1997 ontvangt Verrept de Agfa-prijs voor theateraffiches.

Naast grafisch ontwerper is Verrept ook sinds 1994 actief als auteur en als illustrator.

Verder werkt hij samen met uitgevers en literaire organisaties, zoals de Stichting Lezen, …Lees verder op Wikipedia