Boek
Nederlands

Met Doebie durf ik!

Paul Van Loon (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
+1
Met Doebie durf ik!
×
Met Doebie durf ik! Met Doebie durf ik!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sammie moet een sigaar kopen voor oom Raagis. Hij verdwaalt en er komen monsters achter hem aan. Kan clown Doebie hem redden? AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Bang zijn
Leesniveau
AVI M4, AVI 4
Titel
Met Doebie durf ik!
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Editie
Herziene uitgave
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
33 p. : ill.
Aantekening
Herziene uitgave van Ik verdwaal nooit, zegt Sammie
ISBN
9789027668714 (hardback)

Besprekingen

Als hij de sigaren van oom Raagis nat heeft gemaakt, moet Sammie een nieuwe kopen. Onderweg verdwaalt hij echter en door zijn angst ziet hij spoken en monsters die hem bedreigen. Dan komt zijn vriend en knuffel de clown Doebie hem te hulp en leert hem om te gaan met zijn angsten. Leuk boekje van de populaire auteur, waarin natuurlijk op een vriendelijke manier gegriezeld wordt. Het taalgebruik is eenvoudig, AVI-M4, zinnen beginnen steeds op een nieuwe regel, het is gedrukt in een grote letter en heeft een rustige bladspiegel. De in zachte kleuren uitgevoerde illustraties zijn voor de jonge doelgroep een mooie aanvulling op het verhaal, waarvan het thema niet echt nieuw te noemen is. Op het omslag ontsnappen Sammie en Doebie aan de monsters. Deel van de reeks 'Lees! met Paul van Loon'*. Vanaf ca. 7 jaar.

Met Doebie durf ik!

Sammie woont samen met zijn clowntje Doebie bij zijn oom Raagis. Oom Raagis rookt veel sigaren en doet dutjes met watjes in zijn oren. Bij een kussengevecht met Doebie gooit Sammie de visbokaal om en al de sigaren van oom zijn kletsnat. Oom is zeer boos en Sammie moet een nieuwe sigaar gaan kopen om de hoek. Clown Doebie moet hij voor straf thuislaten. Maar zonder zijn clown heeft Sammie schrik op straat. Zijn angst is zo groot dat hij verdwaalt. Hij is van streek, ziet boeven die hem willen meenemen, zelfs een krokodil die hem wil opeten. Doebie leert hem hoe hij die 'verzinsels' kan verdrijven. Nogal mager verhaaltje dat bovendien voor enige verwarring bij de prille lezer kan zorgen: op het ene moment is Doebie er niet en dan weer wel en op het eind is hij nooit buiten geweest. Het is net of je leest het verhaal twee keer, eerst de opsomming van de situaties waar Sammie bang voor is en daarna dezelfde confrontaties in het gezelschap van Doebie. Beetje saai!


Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij …Lees verder op Wikipedia

Suggesties