Boek
Nederlands

Straus Park

+1
Straus Park
×
Straus Park Straus Park

Straus Park

Genre:
Straus Park is een kosmopolitische roman over het lot, familie en wraak. Over goed verraad en slecht verraad. Over liefde als de onderstroom van onze bloedige geschiedenis en seks als het machtigste wapen in de strijd. Zodra Amos Grossman Julie F. Dane aan de deur ziet staan, heeft hij een doel in zijn leven: haar liefde winnen. Maar mensen dragen hun ouders mee. En hun grootouders, en hun grootou
Titel
Straus Park / P.B. Gronda
Auteur
Paul Baeten Gronda 1981-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
362 p.
ISBN
9789085424611 (paperback)

Besprekingen

Na drie door de kritiek gesmaakte boeken, die hij zelf slechts ‘vingeroefeningen’ noemt, heeft P.B. Gronda met Straus Park zijn eerste echte roman afgeleverd: net zo dik als zijn gehele oeuvre tot nu toe en ambitieus opgezet. Hij omspant zo’n honderd jaar, speelt in verschillende landen, er figureren ontzettend veel personages in, en hij gaat over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan — dat tot een goed einde brengen, zou een huzarenstukje zijn. Helaas slaagt Gronda daar niet helemaal in.
Het boek valt uiteen in drie delen. In het eerste maken we kennis met hoofdpersonage Amos Grossman, een New Yorks rijkeluiszoontje, telg uit een kunsthandelaarsfamilie, die een luxueus, maar leeg bestaan leidt. Tot Julie in zijn leven verschijnt, een Britse kunsthistorica die voor haar onderzoek bij hem terechtkomt. Ze vrijen passioneel, maar zij bijt een stuk uit zijn kaak.
Op dat moment heb je als lezer het gevoel dat je naar een soort soapserie hebt zitten kijken — een on…Lees verder

Over Paul Baeten Gronda

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Paul Baeten Gronda (Mol, 8 oktober 1981) is een Vlaamse auteur, scenarioschrijver en columnist bij Focus Knack en De Morgen.

Leven

Paul Baeten Gronda groeide op in Rotselaar-Heikant en Leuven. Hij studeerde scenario aan Sint-Lukas in Brussel bij onder andere Marc Didden. Na zijn studies werkte hij van 2006 tot 2012 als redacteur voor Woestijnvis aan programma’s zoals Alles Uit De Kast, De Laatste Show, Man Bijt Hond en De Pappenheimers. In 2006 kreeg hij een contract aangeboden bij De Bezige Bij, waar hij vier romans publiceerde.

Paul Baeten Gronda werd geboren als Paul Baeten, maar omdat er al een schrijver met die naam was, voegde hij de familienaam van zijn vrouw aan zijn eigen naam toe.

Werk

In 2006 begon Paul Baeten Gronda als columnist bij De Morgen. Hij schreef ‘De heerser van de week’ in de weekendbijlage Reporter en schreef later voor Uitgelezen. Sed…Lees verder op Wikipedia