In een hotel in Cappadocie͏̈ lopen na het vakantieseizoen de spanningen hoog op tussen de hoteleigenaar, zijn vrouw en zijn zus.
Onderwerp
Anatolië
Extra onderwerp
Drama, Top film 2014, Anatolie, Drame
Titel
Winter sleep / dir. by Nuri Bilge Ceylan ; written by Nuri Bilge Ceylan ... [et al.]
Regisseur
Nuri Bilge Ceylan
Naar het werk van
Anton Tsjechov
Acteur
Haluk Bilginer Melisa Sözen Demet Akbağ
Uniforme titel
Kis uykusu
Taal
Turks
Uitgever
Twin Pics, [2015]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
188 min.
Aantekening
Turks gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans Geïnspireerd door kortverhalen van Anton Tsjechov
EAN
5414939861512
mooov

Besprekingen

Turkse speelfilm uit 2014 van regisseur Nuri Bilge Ceylan (Once upon a time in Anatolia) met Haluk Bilginer, Melisa Sözen en Demet Akbag. De gepensioneerde acteur Aydin bestiert samen met zijn veel jongere vrouw Nihal een klein hotel in Centraal-Anatolië. Ook zijn onlangs gescheiden zus Necla woont in het hotel. Beide vrouwen kunnen het niet goed vinden met de zelfingenomen, arrogante Ayden, hetgeen ’s winters, als het hotel zo goed als leeg is, leidt tot onontkoombare conflicten. Ab Zagt (AD, 25-09-’14) geeft 4 1/2 ster: ‘(…) Winter Sleep is een film vol dialogen en heeft een traag tempo. Maar de beelden van het Turkse platteland en de intrigerende karakters van de hoofdpersonen zorgen ervoor dat de tijd voorbij vliegt. Winter Sleep is een film die langzaam bezit van de kijker neemt.’ Pauline Kleijer (Volkskrant, 25-09-’14) kent 5 sterren toe: ‘(…) Winter Sleep is een even vileine als vergevingsgezinde karakterstudie die de kijker vaak op het verkeerde been zet, in slaap sust en weer…Lees verder

Over Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan (Istanboel, 26 januari 1959) is een Turks filmregisseur.

Nuri Bilge Ceylan voltooide eerst zijn ingenieursopleiding aan de Bosporus-Universiteit, voordat hij film ging studeren in Istanboel. Hij debuteerde in 1995 met de korte film Koza. Verschillende van zijn films vielen in de prijzen op de grote Europese festivals. Zo won hij met zijn dramafilm Kış uykusu in 2014 de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Ceylan wordt in zijn stijl vergeleken met Yasujiro Ozu en Ingmar Bergman.

Filmografie

  • 1995: Koza
  • 1997: Kasaba
  • 1999: Mayıs sıkıntısı
  • 2002: Uzak
  • 2006: İklimler
  • 2008: Üç maymun
  • 2011: Bir zamanlar Anadolu'da
  • 2014: Kış uykusu
  • 2018: Ahlat Ağacı

Externe link