Boek
Nederlands

Kamiel Kameel

Nikol Salen (auteur), Caroline Heens (illustrator)
+1
Kamiel Kameel
×
Kamiel Kameel Kamiel Kameel
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kamiel de kameel is opgegroeid tussen de geiten en schapen, maar trekt nu de woestijn in op zoek naar soortgenoten. Prentenboek met karikaturale tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Kamiel Kameel / tekst Nikol Salen ; ill. Caroline Heens
Auteur
Nikol Salen
Illustrator
Caroline Heens
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0391-3

Besprekingen

Caroline Heens maakte naam met het bewegende prentenboek Patouf, of alles wat je wil weten over je hond. Dezelfde karikaturele vertekening is terug te vinden in Kamiel Kameel. De vrolijkheid spat van de pagina's, vanaf de eerste prent waarop Kamiel speelt met een stel geiten en bokken. Meteen vallen ook de grappige details op: wolkjes in allerlei vormen, de vlieg op Kamiels staart en natuurlijk zijn sik en gekrulde haarlok. Ook verder vallen er leuke details te ontdekken: een vlieg op een cactus die iets laat vallen of twee vliegen die zoenen.

Het verhaal is wel bijzonder mager. Kamiel vraagt zich af hoe hij er echt uitziet. Als hij zich in bochten wringt, ziet hij wel iets van zichzelf, maar nooit alles. Hij fantaseert, wat grappige tekeningen oplevert van een kamelenhond, -koe, -kat enz. Dan gaat hij op zoek naar andere kamelen. Eerst vraagt hij het aan de mol die opduikt uit twee bulten in het zand. Dan vindt hij een volwassen vrouwtjeskameel die zich aan het o…Lees verder
Kamiel de kameel groeit op tussen bokken en geiten en heeft er geen idee van hoe hij er zelf uitziet en wat een kameel is. Om daar achter te komen trekt hij de woestijn in en ontmoet inderdaad een andere kameel die zich mooi maakt voor de spiegel. Na enige verwarring wordt Kamiel opgenomen door zijn soortgenoten. Dit prentenboek met paginagrote ingekleurde pentekeningen doet enigszins aan een stripverhaal denken door de karikaturale afbeeldingen en vaak humoristische situaties. Of die humor steeds begrepen wordt door kleuters is de vraag en woorden als "haarsnit", "coifferen" en "sexy" kunnen problemen opleveren. Onduidelijk blijft waarom in de tekst, rondom de prenten, telkens woorden vetter en in een ander lettertype zijn afgedrukt. Er zijn leukere boeken over kamelen en de zoektocht naar eigen identiteit. Vanaf ca. 5 jaar.

Kamiel Kameel

Kamiel Kameel woont niet bij de kamelen maar bij zijn vrienden de geiten en bokken. Hij heeft dan ook een sikje. Maar hij voelt toch dat hij anders is en hij wil op zoek gaan naar zijn soortgenoten. Dat kan pas als hij groot genoeg is voor kamelenkoffie en geen geitenmelk meer nodig heeft, zeggen zijn vrienden. Kamiel vertrekt toch en bij toeval ontmoet hij een vrouwtjeskameel, ziet voor het eerst zijn spiegelbeeld en wordt uitgenodigd op de koffie. Opdracht volbracht! Een wat eigenaardig verhaal over de zoektocht naar de eigen identiteit, dat heel wat vragen onbeantwoord laat. Waarom leeft Kamiel bij de geiten en de bokken? Waar zijn de mannetjeskamelen? Met de opgetutte vrouwtjeskamelen -gestifte lippen en handtasje incluis- kan Kamiel zich toch moeilijk identificeren? De tekeningen zijn zeer expressief, karikaturaal zelfs. In die zin vertonen ze meer humor dan de nogal droge tekst. Sommige woorden zijn wat groter en vet gedrukt zodat de voorlezer weet waar hij de nadruk op moet …Lees verder