Makkelijk lezen
Nederlands

Mijn moeders strijd : in makkelijke taal

Murat Isik (auteur), Jet Doedel (bewerker)
Murat Isik vertelt over zijn bijzondere moeder Aynur. Zij is geboren in een dorp in oost-Turkije. Daar zijn de mannen de baas. Aynur wil meer vrijheid, kan ze dat krijgen als ze naar Amsterdam (Bijlmer) verhuist? Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 15 t/m 18 jaar.
Titel
Mijn moeders strijd : in makkelijke taal
Auteur
Murat Isik
Bewerker
Jet Doedel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, © 2021
81 p.
ISBN
9789086965403 (paperback)
TPL Leesboeken

Besprekingen

Aynur, de moeder van de auteur, vroeg aan haar zoon of hij een boek over haar leven wilde schrijven. Aynur is in 1953 geboren in een heel klein dorp in het oosten van Turkije, waar mannen de baas zijn. Maar al jong wil Aynur vrij en zelfstandig zijn. Na een aardbeving wordt in 1966 het dorp weggevaagd, en verhuist het gezin naar de stad Izmir. Daar ziet Aynur dat er ook andere mogelijkheden zijn. Tegen haar zin trouwt ze jong met een man die naar Europa gaat en uiteindelijk in de Bijlmer terecht komt met zijn gezin. Hij steunt Aynurn niet in haar verlangen naar ontwikkeling en hij is gewelddadig. Maar op eigen kracht bereikt Aynur een goede baan, zorgt ze dat haar kinderen gaan studeren en kan ze uiteindelijk zelf een huis kopen. Na haar pensionering wil ze vrouwen die het moeilijk hebben leren praten over hun problemen. Weergave in eenvoudige taal met overzichtelijke alinea’s, van de gelijknamige bestseller. Het boek met het keurmerk Makkelijk Lezen kan vrouwen steunen in hun strijd …Lees verder

Over Murat Isik

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Arild Vågen

Murat Isik (İzmir, 11 september 1977) is een Nederlandse schrijver en jurist. Zijn ouders zijn geboren in een dorp in het oosten van Turkije, in een alevitische Zaza-gemeenschap. (Ze waren dus geen soennitische moslims, zoals het merendeel van de Turken in Nederland.) Het dorp werd verwoest door de aardbeving van augustus 1966. De moeder van Isik, Aynur Tarhan (geboren in 1953), was een van de elf kinderen van haar moeder, van wie er drie in leven bleven. Op haar 13e, na de aardbeving, verhuisde zij met haar ouders naar Izmir.

Isik heeft een oudere zus. Kort na Isiks geboorte kwam het gezin naar Nederland, waar hij opgroeide in de Bijlmermeer (Amsterdam). Tijdens Isiks jeugd was zijn vader atheïst en communist. Zijn vader is overleden in september 2015, op zijn vierenzestigste, vijf maanden nadat hij weer in İzmir was gaan wonen.

Isik studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij in 2001 een half jaar studeerde aan San Francisco State…Lees verder op Wikipedia

Suggesties