Boek
Nederlands

Annabella krijgt een zusje

Mieke Van Hooft (auteur), Barbara De Wolf (illustrator)
+1
Annabella krijgt een zusje
×
Annabella krijgt een zusje Annabella krijgt een zusje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Nadat het zusje van Annabella is geboren, lijkt het wel of alle visite alleen aandacht heeft voor de baby. Prentenboek met grote, kleurrijke platen, deels in collagetechniek. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Gezinsuitbreiding
Titel
Annabella krijgt een zusje / Mieke van Hooft ; met ill. van Barbara de Wolf
Auteur
Mieke Van Hooft
Illustrator
Barbara De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hillen, 2006
[17] p. : ill.
ISBN
90-76766-96-7

Besprekingen

Rond het kleutertje Annabella verschenen reeds twee prentenboekjes (Annabella gaat verhuizen en Het potje van Annabella), en nu is er dus Annabella krijgt een zusje. In dit boekje wordt er niet op mama's dikke buik of de bevalling ingegaan, maar valt men meteen met de deur in huis: papa roept Annabella om naar het zusje in de wieg te komen kijken. Annabella wil meteen weten of het zusje alle leuke dingen kan doen die zij al kan, zoals fietsen, zandtaartjes bakken, op één been staan. Maar hoewel zusje nog niets kan, krijgt ze wél alle aandacht van het bezoek. Opa en oma, de tantes, de buurman: allemaal hebben ze slechts oog voor de baby. Annabella probeert met allerlei trucjes hun aandacht te trekken, maar pas wanneer ze op één been en met losse handen op een stoel staat, kijken ze eindelijk naar haar. En dan wil ze zelf haar zusje vasthouden.

De beginsituatie van het boek leunt sterk bij de gang van zaken in Nederland aan, waar er erg veel thuis bevallen wo…Lees verder
Nadat in 'Annabella gaat verhuizen'* (2004) haar moeder al zwanger was, is in dit (overigens zelfstandig te lezen) prentenboek Annabella's zusje geboren. Even lijkt het of alle kraamvisitie geen oog meer voor Annabella heeft, maar gelukkig is er toch ook aandacht voor haar! Het verhaalgegeven lijkt niet erg origineel, maar de uitwerking ervan maakt het zeker de moeite waard en gezien de doelgroep valt voor herkenbaarheid ook veel te zeggen. De paginagrote illustraties in een combinatie van waterverf en vetkrijt, waarbij hier en daar ook gebruik is gemaakt van een collagetechniek, laten het verhaal op de schutbladen al beginnen, waarna het aan de hand van de expressieve, fleurige afbeeldingen goed te volgen is; de emoties stralen duidelijk van de gezichten af. Behalve het al genoemde prentenboek verscheen ook 'Het potje van Annabella'** (2003). Fijne uitgave met een aantrekkelijke omslag in sprekende kleuren voor ca. 2,5 tot 4 jaar.

Annabella krijgt een zusje

Annabella kreeg een zusje. Iedereen is in de wolken. Tante Pien komt kijken, opa en oma, tante Floor en de buurman. Maar wie kijkt er nog naar Annabella? Niemand! Ze haalt al haar kunstjes uit: op één been staan, op één been staan op een stoel. Niets helpt. Gelukkig heeft ze ook een stem waarmee ze heel luid kan roepen:” Kijk eens wat ik kan!”. Nu heeft iedereen weer aandacht voor Annabella. En Annabella, die heeft twee handjes waarmee ze haar kleine zusje best wel wil vasthouden. De geboorte van een baby brengt heel wat verandering met zich mee. De emoties die daarrond spelen zijn niet voor iedereen hetzelfde. Annabella voelt zich bedreigd en dat wordt hier helder verwoord en knap in beeld gebracht. De teksten zijn duidelijk en het repetitieve aspect ervan brengt ritme en vaart. Als lezer word je meegenomen en kijk je met spanning uit naar het moment dat.... Compositorisch zit het geheel sterk in mekaar. Ook de beelden volgen het ritme en de vaart van de tekst. Zowel qua vorm als kle…Lees verder