Boek
Nederlands

H.P. Lovecraft : tegen de wereld, tegen het leven

Michel Houellebecq (auteur), Martin De Haan (vertaler), Stephen King (inleider)
Essay over en twee verhalen van de Amerikaanse schrijver van griezelverhalen (1890-1937).
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
H.P. Lovecraft : tegen de wereld, tegen het leven / Michel Houellebecq ; vertaald uit het Frans door Martin de Haan ; met een voorwoord van Stephen King, vertaald door Annoesjka Oostindiër
Auteur
Michel Houellebecq
Vertaler
Martin De Haan Annoesjka Oostindiër
Inleider
Stephen King 1947-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
H.P. Lovecraft : contre le monde, contre la vie
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2015
111 p.
Aantekening
Eerder verschenen in de bundel: De koude revolutie van Michel Houellebecq
ISBN
9789029539548 (paperback)

Besprekingen

Kunst voor wie de wereld beu is

Biografie. In zijn debuut over de Amerikaanse schrijver Howard P. Lovecraft zaaide Michel Houellebecq al de kiemen voor zijn pessimistische oeuvre. Het werk krijgt nu een Nederlandse heruitgave.

Michel Houellebecq is overal. Sinds zijn 'islamroman' Soumission - goed voor intussen 500.000 verkochte exemplaren - mag de schrijver in vrijwel elk Frans magazine orakelen over de lamentabele staat van de politiek en de maatschappij. In Figaro Magazine is hij de hele zomer te gast, al hoedt hij zich voor controversiële uitspraken. Wel taxeert hij er zijn eigen verstandelijke vermogens als volgt: "Het staat vast dat ik intelligent ben, zonder evenwel uitzonderlijk intelligent te zijn."

Het zou kunnen kloppen. Want ook in het nu heruitgegeven H.P. Lovecraft. Tegen de wereld, tegen het leven merk je hoe de brille al vroeg op de loer lag. Toen Michel Houellebecq nog een volkomen onbekende landbouwingenieur was, schreef hij in 1991 een onderschat biografisch essay over de Amerikaanse fantastische schrijver H.P. Lovecraft (1890-1937): Lovecraft. Contre le monde, contre la vie. Zelf beschouwt hij het als "een soort eerste roman".

Houellebecq - destijds regelmatig depressief…Lees verder

Het essay dat Houellebecq (1956) in 1991 publiceerde over de Amerikaanse fantasy- en horrorschrijver Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) getuigt van de rijkdom van zijn dramatische structuur, van gewaagde vertelprocédés, laat zien hoe uit de fysieke apathie van zijn jeugd de esthetiek van de vijandige kosmos kon groeien. HPL hanteert een brute overrompelingsmethode, vuurt in 50, 60 pagina's trapsgewijs brokken angst op de lezer af, maar stelt wel altijd stijl boven banaliteit. Zo ontwerpt deze puriteinse, racistische, reactionaire gentleman uit Providence (Rhode Island) niet zozeer een droomwereld als wel een wereld met een sterke materiële, reële aanwezigheid, bevolkt met personages die als het ware uitwisselbare afdrukken van hemzelf zijn, vooral op zoek naar kennis en zeker niet naar menselijke genoegens. De vertaling van Martin de Haan, eerder al opgenomen in 'De koude revolutie' (2004), doet de analyse van Houellebecq alle recht. Het voorwoord van de Amerikaanse horror-, sf- en…Lees verder

Over Michel Houellebecq

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Michel Houellebecq ([miʃɛl wɛlˈbɛk]?), pseudoniem van Michel Thomas, (Réunion, 26 februari 1956) is een Frans romancier, dichter, toneelschrijver en filmregisseur.

Biografie

Zijn vader, een berggids, en moeder, een anesthesiste, interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed. De naam van zijn grootmoeder nam hij later aan als pseudoniem.

In 1980 behaalde hij het diploma van landbouwingenieur en ook trouwde hij in dat jaar. Zijn zoon Etienne werd in 1981 geboren. Er volgde echter een echtscheiding, waarna hij vanwege een depressie meermaals behandeld moest worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontlook zijn literaire interesse en in 1985 kwam de ontmoeting met Michel Bulteau, die hem de mogelijkheid gaf zijn eerste boek te publiceren: een biografie van Howard P. Lovecra…Lees verder op Wikipedia

Suggesties