Voor ik je loslaat

Marieke Nijkamp (auteur), Ineke van Bronswijk (vertaler)
Corey (17, ik-figuur) is naar Canada verhuisd. Ze heeft haar hartsvriendin Kyra eenzaam moeten achterlaten. Als ze hoort dat haar vriendin verdronken is, wil ze uitzoeken wat er is gebeurd. Maar ze krijgt het hele dorp tegen haar. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Voor ik je loslaat
Auteur
Marieke Nijkamp
Vertaler
Ineke van Bronswijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Before I let go
Uitgever
Amsterdam: HarperCollins, 2017
318 p.
ISBN
9789402700565 (paperback) 9789402706789 (paperback, sticker)

Andere formaten:

Besprekingen

Als Corey (17, ik-figuur) met haar familie naar Canada verhuist, blijft haar hartsvriendin Kyra eenzaam achter in hun geboorteplaats Lost Creek, een afgelegen gehucht in Alaska. Zeven maanden later krijgt Corey schokkend nieuws: Kyra is door het ijs gezakt en verdronken. Geheel van slag en vol vragen vertrekt zij naar Lost om uit te zoeken wat er is gebeurd, maar de dorpsgenoten behandelen haar met achterdocht en kille terughoudendheid. Sterke mysterieuze thriller over vriendschap, verlies, schuld en verraad in de beklemmende setting van een gesloten en bekrompen gemeenschap. Door de ogen van Corey ontstaat een genuanceerd beeld van haar vriendschap met Kyra die vanwege een bipolaire stoornis door iedereen werd genegeerd. Maar in zeven maanden is er veel veranderd: in Lost is een cultus rond Kyra ontstaan en Corey is de buitenstaander. Haar vragen wekken vijandschap op en de gemeenschap keert zich tegen haar. Onverstuurde brieven van Kyra geven enig inzicht. De beklemmende sfeer en on…Lees verder

Voor ik je loslaat

Corey en Kyra groeien samen op in het afgelegen plaatsje Lost Creek in Alaska. Ze zijn hun hele jeugd onafscheidelijk. Hun band gaat voorbij gewone vriendschap. Corey is niet alleen Kyra's beste, maar ook haar enige vriendin. Sinds Kyra de diagnose manisch-depressief gekregen heeft, wordt ze door de dorpelingen als een freak aanzien. Niemand neemt de tijd haar te begrijpen en ze wordt gemeden door iedereen. Als Corey verhuist, valt het afscheid dan ook heel zwaar. Maar Corey belooft haar vriendin op te zoeken zodra ze kan. Een paar dagen voordat Corey terugkeert naar Lost Creek, krijgt ze bericht van Kyra's overlijden. Kyra is dood aangetroffen - drijvend onder het ijs. Corey is in alle staten. Ze kan niet geloven dat haar Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals door iedereen beweerd wordt. Kyra zou op haar wachten. En zij zou haar bezoeken. Ze beloofde dat ze op me zou wachten, met woorden die in mijn geheugen zijn gegrift en een tedere aanraking die ik nog kan voelen. Wat was er mis…Lees verder

Over Marieke Nijkamp

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Zz9pzza

Marieke Nijkamp is een Nederlandse schrijver van romans voor adolescenten (ook in het Nederlandse taalgebied regelmatig young adult novels genoemd).

Debuut

Begin 2016 verscheen haar debuutroman This is Where it Ends. Er werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht en het stond meer dan een jaar in de bestsellerlijst van de New York Times-bestsellerlijst (categorie young adult). Ze schreef deze roman oorspronkelijk in het Engels en pas later werd deze vertaald in het Nederlands, onder de titel 54 minuten. De roman gaat over een schietpartij op een middelbare school in Amerika. Gedurende ongeveer een uur worden vier hoofdpersonen gevolgd die elk om eigen redenen de schutter vrezen.

In 2021 schreef Nijkamp voor Marvel Comics de miniserie Hawkeye: Kate Bishop.

Persoonlijk leven

Naast haar schrijverschap werkt Nijkamp als ambtenaar bij de …Lees verder op Wikipedia