Boek
Nederlands

Het warmtefort

Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk is aan vervanging toe en moet gesloopt worden. Maar omdat er zich in het leegstaande pand een kolonie zeldzame vleermuizen heeft gevestigd, kan de sloop geen doorgang vinden. Marieke Lucas Rijneveld bezoekt de school om er afscheid te nemen en herinneringen op te halen.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Het warmtefort
Auteur
Marieke Lucas Rijneveld 1991-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2022
63 p.
Aantekening
Boekenweekessay 2022
ISBN
9789059658837 (paperback) 9789059656109 (paperback)

Besprekingen

In iedereen schuilt een goed verhaal

In zijn geslaagde Boekenweekgeschenk doet Ilja Leonard Pfeijffer recht aan een vrouw die in al haar doorsneeïgheid bijzonder is. Marieke Lucas Rijneveld schreef een fijn, nostalgisch essay over zijn juf en alle juffen.

Leuk opgaafje voor bij de borrel dit weekend: noem zo veel mogelijk boeken met als thema eerste liefde. Belezen als u bent zult u tot een flinke lijst komen, want schrijvers weten wel raad met de Grote Gevoelens die doorgaans bij een eerste liefde komen kijken. Vooruit, ik geef er alvast eentje weg: Monterosso mon amour, van Ilja Leonard Pfeijffer. De novelle is dit jaar het Boekenweekgeschenk.

De eerste liefde in kwestie is die van Carmen, de vrouw van een gepensioneerde diplomaat die terugblikt op een weinig enerverend leven: ambities opgegeven voor haar man, kinderloos, de dagen gevuld met futloze tennispartijtjes en sherry. Maar ooit was ze het mooiste meisje van de klas en kreeg ze haar eerste zoen in de zee bij Monterosso, van Antonio, haar 'bronzen godje', haar eerste liefde. Ik kom terug, belooft ze hem als de vakantie voorbij is. Een leven later lost ze die belofte eindelijk in.

Nog een opgave: noem zo veel mogelijk romans met als hoofdpersoon een vrouw van '…Lees verder

Over Marieke Lucas Rijneveld

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michaël Roumen

Marieke Lucas Rijneveld (geboren als Marieke Rijneveld, Nieuwendijk, 20 april 1991) is een Nederlandse schrijver en dichter. Als eerste Nederlandse schrijver won Rijneveld (samen met vertaalster Michele Hutchison) met het in het Engels vertaalde boek De avond is ongemak / The Discomfort of Evening in 2020 de Booker International Prize.

Levensloop en werk

Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin. Op negentienjarige leeftijd verhuisde Rijneveld naar Utrecht, studeerde daar een jaar Nederlands aan de docentenopleiding en volgde vervolgens een opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Het werk van Rijneveld werd gepubliceerd in onder andere de VPRO Gids, De Revisor (in 2015-2016 was Rijneveld redacteur van het tijdschrift), Het liegend konijn, De Gids en Hollands Maandblad.

Rijneveld ontving de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs en het C.C…Lees verder op Wikipedia