Boek
Nederlands

Prins Blauwert

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
Omdat prins Blauwert allergisch is voor alle kleuren behalve voor blauw, wordt het hele land blauw geverfd. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kleuren
Titel
Prins Blauwert / Marc De Bel ; tek. Jan Bosschaert
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1999
[42] p. : ill.
ISBN
90-6565-919-6 9789065659194

Besprekingen

In een land hier ver vandaan, het vredige Blommenland, wordt prins Blauwert geboren. Het knaapje lijdt aan een wel heel bijzondere ziekte: alles aan hem is blauw, van zijn haren tot zijn tenen. Bovendien is hij allergisch voor alle andere kleuren. Daarom laat zijn moeder, koningin Sianide, het hele land blauw schilderen. Wie zich niet aan deze "blauwwet" houdt, wordt verbannen naar Rotseiland.
Op een dag komt prins Blauwert in contact met Iris, de dochter van de tuinman van het paleis. Toevallig prikt ze zich aan een pas ontloken rode roos, waardoor er een druppel bloed uit haar vinger tevoorschijn komt. Koningin Sianide is in alle staten en verbant de tuinman en zijn dochter naar Rotseiland. Wat de koningin echter niet weet, is dat hier het geheime genootschap De Rebellen van de Roos wordt opgericht. Samen proberen ze de revolutie te ontketenen tegen het dictatoriale bewind. Dit loopt echter niet van een leien dakje. Wanneer Iris jaren later weer in contact komt met prins Blauwert…Lees verder
Als blijkt dat de pasgeboren prins Blauwert allergisch is voor alle kleuren behalve voor blauw, geeft de boze koningin de opdracht alles in het hele land blauw te verven. Ze schrijft zelf het Grote Blauwwetboek waarin alle wetten met betrekking tot de kleuren staan. Na verloop van tijd komt er een opstand en na een groot gevecht waarbij de koningin het leven laat, vindt de prins zijn prinses en wordt het land weer gekleurd. Sprookjesachtig verhaal dat met spanning en humor is geschreven in een toegankelijke stijl. Af en toe een 'onsprookjesachtige' opmerking (poepnerveus, borsten) hetgeen gebruikelijk is voor deze auteur. De kleurige tekeningen passen goed bij het verhaal. Veel pagina's hebben blauw als ondergrond, wat de tekst niet altijd even prettig leesbaar maakt. De tekst staat in een klein, schreefloos lettertype. Wel aardig prentenboek dat zelf te lezen is vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Prins Blauwert

In Blommenland wordt een prinsje geboren. Dit brengt veel veranderingen met zich mee, want het prinsje ziet helemaal blauw en isallergisch voor alle andere kleuren. De dokters hopen dat dit van voorbijgaande aard is maar de blauwziekte is blijkbaar ongeneeslijk. De koning sterft van verdriet maar de koningin laat er geen gras over groeien: het hele koninkrijk moet blauw gekleurd worden en er wordt een blauwwet uitgeschreven. Wie zich hier niet aan houdt, wordt verbannen naar Rotseiland. Daar zijn enkel rotsen en kom je al vlug om van honger en kou. Het leven wordt zwaar voor de inwoners. De prins groeit op en wordt overbeschermd door zijn tirannieke moeder. Op een dag worden de tuinman en zijn dochter verbannen omdat er in de paleistuin een bloem niet blauw gekleurd was. Al vlug toveren ze het eiland om tot een bloemenparadijs, kweken ze er groenten en fruit en bouwen er een gezellig hutje. Het leven is er kleurrijk tot de koningin het te weten komt … Gelukkig is prins Blauwert erg…Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties