Boek
Nederlands

Ridders zijn nooit bang

Kristien Dieltiens (auteur), Helen Van Vliet (illustrator)
+1
Ridders zijn nooit bang
×
Ridders zijn nooit bang Ridders zijn nooit bang
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Artuur en Cesar spelen graag voor ridder. Ze moeten op Cesars zusje passen. Maar houden ze haar wel goed in de gaten? AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Ridders
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Ridders zijn nooit bang / Kristien Dieltiens ; ill. Helen van Vliet
Auteur
Kristien Dieltiens
Illustrator
Helen Van Vliet
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
27 p. : ill.
ISBN
90-276-0582-3

Besprekingen

Artuur en Cesar zijn fijn riddertje aan het spelen. Het komt hun dan ook niet uit dat ze even op Cesars zusje Janne moeten passen. Ze laten haar gewoon haar gang gaan en opeens staat ze, al bloemen plukkend in het weiland, oog in oog met een stier, terwijl ook nog een onweer losbarst. Nu moeten de jongens tonen echte ridders te zijn... Deel uit de leesserie 'Bikkels'*, die mogelijke leesmoeilijkheden behandelt: hier wordt tijdens het lezen van het boek ongemerkt geoefend met bijvoeglijke naamwoorden, die vaker dan gemiddeld voorkomen. Daarnaast staat de ontwikkeling van de woordenschat centraal. De grote afbeelding op de schutbladen, waarop kernwoorden benoemd zijn, bieden steun bij het lezen, evenals de korte introductie van de hoofdpersoon. Het spannende verhaal zal de doelgroep aanspreken, omdat het fantasiespel en het handelen van de jongens herkenbaar zijn. De paginagrote, kleurige illustraties met zwierige lijnvoering verlevendigen het verhaal. Groot, schreefloos lettertype; de …Lees verder

Ridders zijn nooit bang

Ridders zijn nooit bang' is een zeer toegankelijk boekje over vriendschap, spelen en moed. Twee jongens spelen dat ze ridders zijn. In eenvoudige zinnen weet de schrijfster een actief verhaaltje te vertellen met veel dialoogjes. De twee vriendjes hebben het over moed en over draken verslaan. Dan gaat mama naar de winkel en moeten de jongens op een jonger zusje letten. Dat vinden ze niet zo fijn en ze sturen de “jonkvrouw” de weide in om bloemen te plukken. Het meisje let niet op de driftige stier die er staat. Plotseling staat ze stokstijf stil terwijl het dier briesend voor haar staat. De jongens moeten nu hun echte heldenmoed aanspreken om het zusje te redden. Ondanks hun angst leiden ze het dier af zodat het meisje veilig kan ontkomen. Het is een onderhoudend verhaaltje voor beginnende lezertjes. Het thema sluit goed aan bij hun leefwereld maar ze zullen het snel weer vergeten zijn. Het is zeker geen boek dat je absoluut in je boekenkast wil hebben. De tekeningen zijn druk met schr…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nu werkt ze voltijds als auteur en illustrator en geeft lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen ook in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Over Dieltiens verscheen in 2011 'VWS-cahier' 264 van Jet Marchau.

Selectieve bibliografie

  • De gouden bal (1997)
  • Olrac (12/10 2000)
  • De moedervlek (2002)
  • Kokkerellen (2002)
  • Bloemen op de muur (2003)
  • Ik ben nummer dertien (2004)
  • Aude (2005)
  • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
  • De stille pijn van Luca (2005)
  • En…Lees verder op Wikipedia

Suggesties