Boek
Nederlands

Oorlog met de salamanders

Karel Čapek (auteur), Irma Pieper (vertaler)
+1
Oorlog met de salamanders
×
Oorlog met de salamanders Oorlog met de salamanders

Oorlog met de salamanders

Karel Čapek (auteur), Irma Pieper (vertaler)
Een drankzuchtige scheepskapitein ontdekt voor de kust van een Aziatisch eiland een reusachtige, intelligente salamandersoort, die hij als goedkope arbeidskrachten aan het werk zet. De dieren verspreiden zich over de wereld en worden steeds slimmer. Ze leren praten, weten aan wapens te komen en ontwikkelen zich tot Salamanders. Ze gaan de strijd met de mens aan.
Onderwerp
Salamanders
Titel
Oorlog met de salamanders
Auteur
Karel Čapek
Vertaler
Irma Pieper
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Válka s mloky
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2012
286 p.
ISBN
9789028423916 (paperback)

Besprekingen

Oorlog met de salamanders (1936) leest opvallend vlot en eigentijds. Het boek is weliswaar getekend door de Europese politieke en economische situatie van de jaren twintig en dertig: de crisis van het kapitalisme, de opkomst en de ontwikkeling van het fascisme/nazisme enerzijds en het communisme anderzijds. Maar het is meer dan een ideologische sleutelroman. Het is bovenal een literair werk van hoge kwaliteit.
De roman begint met het verhaal van kapitein Van Toch, die op een Indonesisch eilandje een uitgestorven gewaande reuzensalamander ontdekt. Het gaat om de Andrias scheuchzeri. De door Johann Jokab Scheuchzer ontdekte versteende resten van een reuzensalamander, zorgden in de achttiende en begin negentiende eeuw voor heel wat discussie. Scheuchzer zag in de fossiele resten het geraamte van een mens die de zondvloed had meegemaakt. Capek laat zijn verbeelding los op de hypothese dat de salamander een voorvader van de mens is geweest. Van Toch ontdekt snel dat de reu…Lees verder
De Tsjechische schrijver Karel Capek (1890-1938) verraste in 1936 de wereld met zijn roman 'Oorlog met de Salamanders'. Het is een bizar verhaal over de ontdekking van een intelligente salamander, die zich ontwikkelt, organiseert en steeds meer op de mens gaat lijken. Hoewel hij van nature vreedzaam is, komt hij toch in conflict met de mens omdat hij steeds meer levensruimte nodig heeft. Hij vestigt een onderzees rijk en bedriegt de mens uiteindelijk zelfs. Met deze fantastische roman, vol satirische elementen, probeerde de auteur aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog de mensheid een spiegel voor te houden en tot zelfreflectie aan te zetten. Kleine druk.

Over Karel Čapek

Karel Čapek  uitspraak (info / uitleg) (Malé Svatoňovice, 9 januari 1890 – Praag, 25 december 1938) was een Tsjechisch schrijver.

Hij wordt gezien als een van de belangrijkste Tsjechische schrijvers. Hij schreef enkele werken samen met zijn broer Josef. Zijn bekendste werken kunnen als sciencefiction geclassificeerd worden, geheel in de lijn van Britse auteurs als Aldous Huxley en George Orwell. Hij staat bekend als de bedenker van het woord 'robot'. Het woord duikt voor het eerst op in zijn werk R.U.R. (Rossum's Universele Robots) (1920). In een ingezonden brief in Lidové Noviny (een Tsjechisch dagblad, waarvan hij enige tijd redacteur was) in 1933 vertelt Karel Čapek dat het woord door zijn broer Josef is verzonnen (zie externe links). Verder schreef hij Krakatit (1924) over de ontdekking van een explosief van ongekende vernietigingskracht door 'atoomontploffingen'. (Het boek werd geschreven in een periode waarin veel wetenschappe…Lees verder op Wikipedia