Boek
Nederlands

Het bordeel aan het einde van de straat

Joost Van Driel (auteur)
+1
Het bordeel aan het einde van de straat
×
Het bordeel aan het einde van de straat Het bordeel aan het einde van de straat

Het bordeel aan het einde van de straat

Genre:
Het leven van Johan komt op zijn kop te staan wanneer de excentrieke familie Opitz in zijn straat komt te wonen. Hij raakt in de ban van de dochter en zijn vader raakt geobsedeerd door de buurvrouw. Voor ze het goed en wel beseffen raken vader en zoon verstrikt in hun verlangens naar liefde en vriendschap.
Titel
Het bordeel aan het einde van de straat
Auteur
Joost Van Driel
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, © 2021
175 p.
ISBN
9789460018015 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Exotisme van eigen bodem

Joost van Driel schreef een carnavaleske coming-of-ageroman.

In 2017 debuteerde Joost van Driel met In het museum. Wat me van die compacte vertelling bijbleef, waren de precieuze formuleringen en de evenwichtige sfeerschepping. Met veel plezier mocht ik ervaren dat Van Driel ook in zijn derde roman de vaart erin houdt met de precisie van een Zwitsers mechaniek.

Het bordeel aan het einde van de straat is een carnavaleske coming-of-ageroman. Aan het woord is de tienjarige Johan, een bijdehandse jongen die pienter om zich heen kijkt naar de vreemde wereld en de nog vreemdere volwassenen. De komst van nieuwe buren, de familie Opitz (inclusief Sonia, het obligaat vroegrijpe en ongenaakbare meisje dat bij hem in de klas belandt), schudt zijn wereld door elkaar en schakelt zijn volwassenwording enkele versnellingen hoger.

Tot dusver niets bijzonders. Het is hier in de eerste plaats om de setting te doen, het doordeweeks, eerder grijze Nederlands decor dat als een kleurplaat door veelkleurige elementen trefzeker wordt ingevuld. Om te b…Lees verder

Johan Vapeur leeft in een gezin waar moeder de dienst uitmaakt. Er is geen ruimte voor spontaniteit. Johan raakt dan ook totaal ontregelt als de familie Opitz in hun straat komt wonen. Zij leven bij de dag en trekken zich niets aan van de burgerlijke moraal. Ook de goedaardige vader van Johan verandert door de levenswijze van de Opitzs. De gevoelige Johan voelt zich sterk verbonden met zijn vader, maar kan niet voorkomen dat deze steeds meer afstand neemt van zijn gezin. De roman sluit goed aan bij het debuut van de schrijver ‘In het museum’*. Ook hier wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van het kind. De kortsluiting die ontstaat als de twee totaal verschillende gezinnen met elkaar in aanraking komen, wordt levendig beschreven. De cover heeft een retro look die verwijst naar pulp uitgaves van de vorige eeuw. Vergelijkbaar met de romans van Jan Wolkers en Tommy Wieringa.