Dvd
Engels

Rocky

John G. Avildsen (regisseur), Sylvester Stallone (scenarist)

Rocky

John G. Avildsen (regisseur), Sylvester Stallone (scenarist)
Verhaal van een tweederangs bokser die de kans van zijn leven krijgt en in één keer roem, zelfrespect en een kampioenstitel verovert
Titel
Rocky
Regisseur
John G. Avildsen
Scenarist
Sylvester Stallone
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: MGM Home Entertainment, 2001
1 dvd-video
Oorspr. opname
1976
Speelduur
ca. 114 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans Special 25th anniversary edition
EAN
8712626007524

Besprekingen

De eerste Rocky-film met Sylvester Stallone dateert uit 1976 en werd een groot succes. Stallone schreef zelf het scenario over een aan lager wal geraakte bokser uit Philadelphia die de kans van zijn leven krijgt in het wereldkampioenschap zwaargewicht. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 1/2 ster: 'Het is onmogelijk niet te houden van dit verhaal van een tweederangs bokser die zijn kans van een-op-de-duizend grijpt naar roem, zelfrespect en een kampioenstitel, ook al lijkt het op een oude, opgepoetste B-film. Wie weet dat de film op zich al een erop-of-eronder produktie was voor schrijver-hoofdrolspeler Stallone is helemaal gewonnen. Hij kreeg Oscars voor Beste Film, Beste Regie en Beste Montage.' Er werden vier vervolgfilms gemaakt.

Over John G. Avildsen

John Guilbert Avildsen (Oak Park (Illinois), 21 december 1935 – Los Angeles, 17 juni 2017) was een Amerikaans filmregisseur. Hij won in 1977 de Oscar voor beste regisseur voor zijn film Rocky.

Loopbaan

Na een start als assistent-regisseur bij films van Arthur Penn en Otto Preminger oogstte Avildsen zijn eerste succes met de lowbudgetfilm Joe (1970), die lovende kritieken kreeg vanwege de prestaties van acteur Peter Boyle.

Dit begin werd gevolgd door een ander succes, Save the Tiger (1973), een film die werd genomineerd voor drie Oscars en die acteur Jack Lemmon de Oscar voor beste acteur bezorgde. Avildsens grootste succes was Rocky (1976), het vergaren van tien Oscar-nominaties en het winnen van drie, waaronder voor beste film en beste regisseur. Hij regisseerde later de film die verwacht werd het laatste deel in de serie te zijn, Rocky V (1990).

Andere films van hem zijn Cry Unc…Lees verder op Wikipedia