Boek
Nederlands

Altijd iets

Joachim Pohlmann (auteur)
Copywriter Joris Vangenechten is 26 en juist door zijn vriendin uit hun Leuvens appartement gezet. Hij keert terug naar zijn geboortedorp, stelt vast dat daar nooit iets verandert en volgt halsoverkop een jeugdliefde naar Antwerpen.
Onderwerp
Vlaanderen ; 2000-
Titel
Altijd iets
Auteur
Joachim Pohlmann
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2012
367 p.
ISBN
9789461310828 (paperback)

Besprekingen

Vaak maken mensen zich er bij een situatie waar ze weinig of geen greep op hebben vanaf met de uitdrukking ‘het is ook altijd iets’. Blijkens de info die wordt verstrekt op de achterflap van Altijd iets, werkt Joachim Pohlmann als speechschrijver van Bart De Wever. Gelukkig heeft hij bij het schrijven van zijn debuutroman afstand kunnen doen van zijn dagelijkse werksfeer. Alleen in de proloog wordt de lezer even meegevoerd in politicis, wanneer de op dat moment zevenjarige hoofdfiguur Joris Vangenechten de begrafenis meemaakt van een gewezen ootsfrontstrijder. Later, wanneer Joris zich in volle puberteit wilt afzetten tegen zijn in zijn ogen veel te burgerlijke ouders en hij lid wordt van het VNJ (Vlaams Nationaal Jeugdverbond), zal de politiek nog even om de hoek komen loeren. Voor het overige is en blijft Altijd iets het verhaal van een jongeman die hopeloos op zoek is naar zichzelf en naar een structuur in zijn leven.
De roman vangt aan op het moment dat J…Lees verder
Debuutroman van de speechschrijver (1981) van partijvoorzitter Bart de Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA. We volgen hoofdzakelijk een groep van vijf twintigers die opgroeiden in een klein Vlaams dorp rond een chemiefabriek, maar die later ieder hun eigen weg gingen. Als hoofdpersoon Joris (copywriter, als enige vertrokken naar de grote stad) na een relatiebreuk terugkeert naar zijn geboortedorp, beschouwen we die gemeenschap, waar nooit iets lijkt te veranderen, vanuit zijn perspectief, maar ook vanuit anderen om hem heen. Wat er ook gebeurt, 'het is altijd wat', dat is de zowel positief als negatief te interpreteren slagzin van het boek. Een N-VA-pamflet is het zeker niet. De lezer voelt wel de haat-liefdeverhouding van de schrijver en hoofdpersoon met Vlaanderen, weergegeven in treffende omschrijvingen van het dorp, dat bedreigd wordt door verkaveling vanuit en centralisering naar de grote steden. Een meeslepende roman, in vlotte, beeldende en rauwe taal met Vlaamse uitdrukk…Lees verder