Boek
Nederlands

Onschuld : roman

+1
Onschuld : roman
×
Onschuld : roman Onschuld : roman

Onschuld : roman

Genre:
Terwijl Manuel Horst, een jonge oorlogsfotograaf, in Syrië door jihadisten wordt ontvoerd, sterft zijn vader, een bekende gerechtspsychiater tijdens een bergwandeling in de Pyreneeën. Manuel komt vrij. Hij ontmoet in Beiroet de Syrische vluchtelinge Nada en neemt haar mee naar België. Daar proberen ze een nieuw leven op te bouwen. Maar niet alle trauma's zijn verwerkt. Manuel begint te graven in h
Titel
Onschuld : roman
Auteur
Jeroen Theunissen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
236 p.
ISBN
9789085425847 (paperback)

Besprekingen

Confituurtip

Jeroen Theunissen, Onschuld De Bezige Bij Antwerpen, 236 p., 19,99 euro.

Enthousiast prijzen wij Onschuld aan, de nieuwe roman van de Vlaming Jeroen Theu-nissen. Zoals in zijn vorige, De omwegen (shortlist Librisprijs), slaagt hij er opnieuw in een mooi uitgewerkt, meeslepend verhaal neer te zetten tegen een wel erg actuele achtergrond.

Oorlogsfotograaf Manuel Horst wordt in Syrië ontvoerd. Hij komt uiteindelijk vrij, wordt verliefd op de Syrische vluchtelinge Nada en neemt haar mee naar België in de hoop hier met haar een nieuw leven op te bouwen.

Onverwerkte trauma's, onuitgesproken gevoelens en een zoektocht naar zichzelf door- spekken het verhaal met een intensiteit die je als lezer dwingt verder te lezen. Mooi, integer leesvoer om de nakende koude maanden door te komen.

De fraaie cover met het schilderij Umarmung van Egon Schiele maakt het boek ook esthetisch af.

---

Lies Scheerlinck

Letters & Co, Deinze. Lezing Jeroen Theunissen op zondag 19/10 om 11 uur.

www.confituurboekhandels.be

Lees verder

Oorlogsfotograaf op de dool

Jeroen Theunissen snijdt in Onschuld opnieuw een scheepslading thema's aan. Maar hij houdt zijn verhaal opvallend strakker dan we van hem gewend zijn.

Jeroen Theunissen durft weleens romans à thèse te schrijven, zoals dat zo fraai heet. Bij het openslaan van zijn boeken heb je al enig vermoeden hoe de plot zich zal ontvouwen. Een vleugje sociologie, een mespuntje maatschappijkritiek, een fractie politiek en vaak ook wat geaccidenteerde familierelaties.

De richting die de samenleving uitgaat, is altijd al een bekommernis van Theunissen geweest. Hij krijgt vaak het label 'geëngageerd auteur' opgeplakt, al zit dat hem niet zo lekker. "Haast altijd (...) is aan dit profiel de connotatie verbonden dat ik een auteur ben die het literaire aspect van literatuur verwaarloost voor iets anders", schrijft hij daarover beteuterd op zijn website.

In zijn vorige roman De omwegen (2013) - het blijft een mysterie hoe het boek op de Libris-shortlist is gesukkeld - reed hij zich vast in een omslachtige familiesaga, met nogal wat filosofische uitweidingen. Vorige romans waren in hetzelfde bedje ziek: de boodschap overvleugelde weleens …Lees verder

In de waan van de vader

Een toeval, meer is het niet. Toch lijkt het elke keer een wonder: een roman die precies in die week verschijnt dat de actualiteit beheerst wordt door wat ook in het boek is beschreven. Dat overkomt nu Jeroen Theunissen. Bert Van Raemdonck

Terwijl het beeld van de onfortuinlijke James Foley als een vloek over het journaal hangt, maken we inOnschuld van Jeroen Theunissen kennis met Manuel Horst. Fotograaf aan vele fronten, reporter van allerlei oorlogswaanzin en nu in Syrië op zoek naar getuigen van de gruwel. En dan, het onvermijdelijke: hij wordt geflikt, gevangen en gemarteld.

Daar stopt meteen ook elke gelijkenis met Foley. Horst weet te ontsnappen en lijkt weinig wonden aan zijn avontuur over te houden. Totdat hij verneemt dat zijn vader ondertussen in merkwaardige omstandigheden is gestorven. Wat voerde hij op het einde van zijn leven zo ver van huis uit? En waarom probeerde hij na jaren zonder contact om zijn zoon in Syrië te zoeken? Terwijl Manuel vroeger slechts op zoek ging naar verhalen over bloedvergieten, begint hij nu een zoektocht naar de vele (on)waarheden over zijn eigen bloedverwantschap. Die queeste leidt langs grote waarden als liefde, trouw en vaderschap. Maar zit de grootste gruwel niet net…Lees verder

Tegen de achtergrond van het conflict in Syrië tekent de Vlaamse schrijver (1977) een portret van een man die verscheurd wordt door zijn verleden: hij haat zijn vader, die hij nauwelijks nog zag nadat zijn moeder met hem bij de vader was weggegaan. Als oorlogsfotograaf wordt hij gegijzeld, weet te ontsnappen en hoort dan dat zijn terminaal zieke vader naar hem op zoek was en ten slotte tijdens en bergwandeling is overleden. Het is niet eenvoudig actuele gebeurtenissen in een boek te verwerken, maar de auteur is er wonderwel in geslaagd om de verschillende lagen van zijn verhaal tot een geheel te smeden. Er gebeurt erg veel in dit boek, maar alles blijft met alles verbonden, rond het thema 'schuld' - terwijl de titel van het boek ironisch genoeg 'Onschuld' is. Maar dat legt dan ook meteen de diepere laag bloot: wie is schuldig, wie onschuldig als je langzaam aan steeds meer ontdekt dat de werkelijkheid gecompliceerder is dan je in eerste instantie wilt zien. Normale druk.

Over Jeroen Theunissen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Jeroen Theunissen (Gent, 1977) is een Vlaams dichter en romancier.

Biografie

Jeroen Theunissen werd geboren in Gent. Hij studeerde Germaanse taal- en letterkunde. Naast schrijver is hij docent tekstanalyse aan de afdeling RITCS van de Erasmushogeschool.

Werk

In 2004 verscheen zijn debuutroman De onzichtbare, volgens het tijdschrift "Knack" "een sociologisch onderzoek in romanvorm". Een jaar later debuteerde hij als dichter met zijn bundel Thuisverlangen. In 2006 verscheen Het einde, een verhalenfresco waarin Theunissen de grenzen van de fictie aftast. In 2008 verscheen Een vorm van vermoeidheid, over een man die naar Patagonië reist. In 2013 verscheen De omwegen. Dat laatste boek stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. In 2015 schreef hij "Hier woon je", een dichtbundel waarin een vader probeert aan zijn zoon uit te leggen hoe de wereld in elka…Lees verder op Wikipedia