Boek
Nederlands

Gebroken soep

Jenny Valentine (auteur)
+1
Gebroken soep
×
Gebroken soep Gebroken soep
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Rowan (15, ik-figuur) komt uit een gebroken gezin. Wanneer ze een gekregen fotonegatief laat ontwikkelen, blijkt het een foto van haar verongelukte broer te zijn. Ze gaat op zoek naar de jongen die het haar gaf. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Gebroken soep
Auteur
Jenny Valentine
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Broken soup
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2009
221 p.
ISBN
9789048801565

Besprekingen

Stroma wil haar oudere zus Rowan verrassen met ontbijt op bed. Als Rowan haar bezig ziet in de keuken, sluipt ze weer stilletjes naar boven omdat ze Stroma niet wil teleurstellen. "Ik lag daar net te doen of ik diep in slaap was, toen ik beneden een oorverdovend gekletter hoorde; brekend glas en porselein, een harde, lang naklinkende galm van het emaillen dienblad, en een zacht paniekerig gejammer. Met twee treden tegelijk stormde ik de trap af. Stroma stond midden in de keuken. Haar blote voeten zaten onder de spetters van donker sap en witte melk. De vloer lag bezaaid met druiven, cornflakes, glasscherven en suiker; daartussen vloeiden in een trage stroom het vruchtensap en de melk. Ze stond daar alsof ze aan de rand van een ravijn stond, alsof ze nergens heen kon, en ze huilde. [...] 'Ik probeerde het allemaal heel mooi te maken en moet je nou zien, allemaal gebroken soep!'"

Dit uitgebreide citaat mag duidelijk zijn, Jenny Valentine schrijft zo beeldend dat de lezer als het …Lees verder
Rowan (15, ik-figuur) leidt een ongewoon leven in hartje Londen. Haar oudere broer Jack is verongelukt, haar vader verliet het gezin en haar moeder is zwaar depressief. Rowan zorgt noodgedwongen alleen voor haar zusje van zes. Op een dag geeft een onbekende jongen Rowan een fotonegatief, dat ze volgens hem heeft laten vallen. Rowan weet nergens van, maar wanneer zij het negatief aanneemt en laat ontwikkelen, blijkt het een foto van haar broer Jack te zijn. Zij gaat op zoek naar de jongen die het haar gaf. Deze zoektocht geeft haar bestaan een nieuwe wending. Ondanks de zware thematiek slaagt de auteur erin met haar humor, vlotte pen en heldere stijl een prettig leesbaar verhaal te maken, waarin de nogal onconventionele personages leren omgaan met verlies, liefde, vrijheid en verantwoordelijkheid. Het is een hoopgevend en romantisch verhaal dat met vaart wordt verteld en enkele verrassingen in petto houdt. Haar debuut 'Op zoek naar Violet Park'* werd bekroond met de Guardian Children’s…Lees verder

Gebroken soep

De titel van het boek was mijn trigger om het boek vast te nemen, en op zoek te gaan naar wat er allemaal achter verscholen lag. Het verhaal is er een met laagjes. Een verhaal dat zijn geheimen niet zomaar prijsgeeft. Rowan, het hoofdpersonage, leeft een heel complex, en lang niet altijd even vrolijk leven. Haar oudere broer, Jack, is tijdens een reis om het leven gekomen. Haar moeder kan dit plotse overlijden niet goed verwerken en verzinkt in een diepe depressie. Hierdoor moet Rowan de zorg voor haar jongere zus, Stroma, volledig op zich nemen. Als Rowan op een dag door een onbekende jongen een fotonegatief toegestopt krijgt, verandert dit voorgoed haar leven. Wanneer blijkt dat op het negatief haar overleden broer afgebeeld staat, is dit de aanzet tot een heuse zoektocht. Een zoektocht naar de onbekende jongen. Een zoektocht naar het verhaal achter de foto. In het begin van het verhaal maakt Rowan ook kennis met Bee, een meisje van school. Er groeit een echte vriendschap tussen …Lees verder

Over Jenny Valentine

Jenny Valentine (Cambridge, 1970) is een Britse schrijfster.

In 2007 publiceerde Valentine haar eerste en bekendste roman, Finding Violet Park. Zij won daarmee in 2007 de jaarlijkse Guardian Children's Fiction Prize, een bekende Britse eenmalige prijs die beoordeeld wordt door een jury van kinderschrijvers. Daarna heeft ze nog andere boeken geschreven voor jongvolwassenen zoals Gebroken Soep (Broken Soup) en Door het vuur (Fire Colour One).

Jenny woont al sinds 2008 in Glasbury met haar echtgenoot en hun twee kinderen. Samen hebben ze een natuurvoedingswinkel in het nabijgelegen Hay-on-Wye, in het oosten van Wales.

Lees verder op Wikipedia