Boek
Nederlands

Zwerfkind van adel

Janneke Schotveld (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
+1
Zwerfkind van adel
×
Zwerfkind van adel Zwerfkind van adel
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Freule Robbie ontsnapt aan de beklemmende zorg van haar butler. Ze wil zo graag een weekje het leven van een echt zwerfkind leiden. Daarbij stuit ze op onverwachte problemen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar.
Extra onderwerp
Récits d'aventures
Titel
Zwerfkind van adel
Auteur
Janneke Schotveld
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2010
110 p. : ill.
ISBN
9789047511632 (hardback)

Besprekingen

Robine Van Bolleboom tot Bieslookveld is een meisje van tien dat samen met haar ouders en Butler in een huis met wel 24 slaapkamers woont. Robine zou graag hebben dat de mensen haar 'Robbie' noemden, maar haar ouders vinden dat zoiets niet kan en Butler spreekt haar al sinds jaar en dag aan met 'Freule Robine', dus zit er voor het meisje niets anders op dan zich daarbij neer te leggen. Waar Robbie zich niet bij neerlegt, zijn de strikte regels die haar ouders haar opleggen, als zij met z'n tweeën naar de Bahama's vertrekken. Robine doet haar beklag bij Kokkie, de enige die haar 'Robbie' noemt. Kokkie vindt dat Robbie haar eigen boontjes niet leert doppen en wedt dat ze het in de stad nog geen dag in haar eentje uithoudt. Robbie windt zich ontzettend op en sluit een weddenschap af met de kok: als ze het vijf dagen en nachten alleen uithoudt in de stad, zal hij een spekkoek met negen lagen voor haar bakken.
Robbie krijgt Butler zo ver dat hij met haar naar de stad trekt. Ze neemt gel…Lees verder
Als Robbies deftige ouders een weekje naar de Bahamas zijn, neemt Robbie de kans waar om aan de aandacht van de butler te ontsnappen. Ze wil proberen een weekje als zwerfkind in de stad te leven. Ze sluit vriendschap met Raffie en kan eindelijk allerlei dingen doen waar ze haar hele leven al van heeft gedroomd. Grappig, wat sterk aangezet verhaal, waarbij het leven van Robbie als freule in een gouden kooi nogal bekrompen is en niet geheel van deze tijd. Tijdens haar weekje zwerven is een van haar grootste obstakels hoe ze zonder problemen haar briefjes van honderd kan uitgeven en de butler ontwijken. Grote, echte moeilijkheden doen zich niet voor. Daardoor blijft de toon amusant en vrolijk, maar ook wat ongeloofwaardig. De grappige, snelle zwart-wittekeningen die kwistig tussen de tekst zijn gestrooid, verhogen de opgewekte sfeer van dit wensvervullende, moderne sprookje. Opmerkelijk is de relatie tussen de kok en de butler. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar.

Over Janneke Schotveld

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Janneke Schotveld (Lelystad, 3 maart 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. In 2018 kwam de film Superjuffie uit, die is geschreven op het in 2011 uitgegeven gelijknamige boek van Schotveld.

Biografie

Na de middelbare school studeerde Schotveld creatieve therapie. Daarna volgde zij een opleiding aan de Pabo. Sinds 2007 schrijft zij kinderboeken. Met haar eerste boek Villa Fien won zij de Hotze de Roosprijs. In 2012 ontving zij van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor haar boek Superjuffie! een Pluim van de kinderjury.

Bibliografie

  • 2007 - Villa Fien
  • 2008 - Zsa Zsa
  • 2009 - Hotel Kindervreugd
  • 2010 - Robbie en Raffi (serie)
  • 2010 - De flat van Fatima
  • 2011 - Het vergeet me nietje
  • 2011 - Superjuffie
  • 2012 - Superjuffie komt in actie!
  • Lees verder op Wikipedia