Boek
Engels
Gedurende enige maanden volgen we een groep heroïneverslaafden in de wijk Leith, een ruige buurt van Edinburgh. Hoofdpersoon Renton probeert af te kicken en een nieuw leven te beginnen in Amsterdam.
Titel
Trainspotting
Auteur
Irvine Welsh
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage books, 2013
431 p.
ISBN
9780099465898 (paperback)

Besprekingen

Mark Renton balanceert op de rand van de afgrond. Hij is verslaafd aan heroïne en ziet hoe AIDS in Edinburgh zijn vriendenkring uitdunt. Renton is kotsmisselijk van de wereld waarin hij leeft en vooral van zichzelf. Hij dwaalt door de vervallen wijken van Edinburgh, voortdurend op zoek naar geld, dope en vergetelheid. Toch loopt hij steeds weer stuk op zichzelf. Zijn vrienden buiten hem uit, verwaarlozen zichzelf en beschermen zich achter een schild van zwartgalligheid en cynisme. In dit verbluffende debuut komt de respectabele bovenwereld niet voor. Hij schetst in rauwe bewoordingen de wereld van junkies, hoeren, alcoholisten, zwervers en andere randfiguren; de wereld van de getto's die in alle grote steden van Europa en Amerika voorkomen en die maar één ding gemeen hebben; de totale troosteloosheid van een uitzichtloos bestaan. Hoewel het boek inderdaad indrukwekkend en intens droevig is, kleeft er een groot bezwaar aan: in zijn poging het verhaal zo authentiek mogelijk te maken, ge…Lees verder

Over Irvine Welsh

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Irvine Welsh (Leith, Edinburgh, 27 september 1958) is een Schotse schrijver.

Welsh is een zogeheten undergroundauteur die meteen dankzij zijn debuut Trainspotting ook buiten het undergroundmilieu tevoorschijn is gekomen. Deze roman werd een succes met een verfilming tot gevolg (door Danny Boyle).

Welsh treedt ook op als acteur in de films die naar zijn boeken zijn gemaakt.

  • In Trainspotting speelt hij drugsdealer Mikey Forrester.
  • In Acid House speelt hij Parkie.
  • In Ecstasy speelt hij ook een kleine rol.

Welsh was ook de regisseur van de videoclip van het nummer Atlantic van de Engelse band Keane.

Werken

  • Trainspotting (Trainspotting, 1993) Rogner & Bernhard, 1996
  • Acid House (The Acid House, 1994)
  • Marabou Stork Nightmares (Marabou Stork Nightmares, 1995)
  • Ecstasy (Ecstasy: Three Tales of Chemical Romance, 1996)…Lees verder op Wikipedia