Boek
Nederlands

Zwaartekracht

Iris Boter (auteur)
+1
Zwaartekracht
×
Zwaartekracht Zwaartekracht

Zwaartekracht

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
De intelligente, eenzame Maren (16) weet het zeker: haar filosofieleraar Ole en zij horen bij elkaar. Om de aandacht op zichzelf te vestigen, schept Maren een nieuwe versie van zichzelf: Lila. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Zwaartekracht
Auteur
Iris Boter
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Goor, 2013
293 p.
ISBN
9789000323319 (paperback)

Besprekingen

De intelligente, eenzame Maren (16) weet het zeker: haar filosofieleraar Ole en zij horen bij elkaar. Zij begrijpt hem zoals niemand hem begrijpt. Hij weet het alleen nog niet. Als hij haar, zoals de meeste mensen op school, niet lijkt te zien, schept Maren een nieuwe versie van zichzelf: Lila, een stoere meid die niet bang is om op te vallen. Haar plan lijkt te werken: ze komt in contact met Ole en dat groeit langzaam uit tot de band waarvan ze gedroomd had. Maar wie is ze nu eigenlijk, Maren of Lila? Wat betekent dat, jezelf zijn? Met die vraag wordt Maren pijnlijk geconfronteerd als Ole onvermijdelijk dichterbij komt en alles uit de hand loopt. Een goed geschreven jeugdroman waarin alle lijnen mooi samenkomen. De gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon zijn zeer goed uitgewerkt, waardoor Maren levensecht wordt. Een gelaagd verhaal over een grote, alles verterende liefde, de zoektocht naar jezelf en verantwoordelijkheid nemen voor je daden. Een verhaal dat uitnodigt tot nadenken…Lees verder

Zwaartekracht

Na de dood van haar moeder is Marens vader met haar teruggekeerd naar Noorwegen. Maren weet nooit goed een houding aan te nemen; 'jezelf zijn' is voor haar een moeilijk begrip. Ze heeft ondervonden dat ze zich het meest op haar gemak voelt wanneer ze zich zo onopvallend gedraagt dat niemand haar opmerkt. Ze maakt zich onzichtbaar en hoe minder contact ze heeft, hoe veiliger ze zich voelt. Maren is heel pienter en een continue gedachtestroom bepaalt haar emoties, ze zou die zo graag een halt toe roepen.
Ze meldt zich aan bij een cursus filosofie en de docent Ole zegt wat zij denkt. Ze voelt zich opgelucht dat ze eindelijk iemand ontmoet die ook zo doordenkt over 'het leven an sich'. Ze wil hem koste wat het kost bereiken en omdat hij haar in de cursus niet opmerkt, maakt ze een nieuw profiel aan op Facebook. Ze neemt een andere naam aan, nl. Lila en verandert ook haar uiterlijk. Ze is verrast wanneer haar omgeving haar nu wel opmerkt en de jongeren interesse in haar tonen. Deze v…Lees verder

Over Iris Boter

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Thijs Boter

Miriam Iris Boter (Sassenheim, 17 januari 1972) is een Nederlandse schrijfster en illustrator van jeugd- en kinderboeken en korte verhalen.

Levensloop

Boter is opgegroeid in Wijhe aan de IJssel. Ze is in 1995 afgestudeerd aan de kunstacademie te Kampen. Intussen heeft ze meer dan honderd jeugd- en kinderboeken geïllustreerd en bijna dertig jeugdboeken en boeken voor jongeren geschreven.

Publicaties

 • Juf Braaksel en de magische ring (2018)
 • Juf Braaksel en de geniale ontsnapping (2020)
 • Zwaartekracht (2017)
 • Monster van het IJsselmeer (2016)
 • Pinokkio – de ondeugende pop (2016)
 • Mislukt (2016)
 • De papegaai in de kast (2016)
 • Hero, de Superheldenhulphond (2015)
 • De verhalenmachine (2014)
 • Het spannendste schoolreisje ooit (2014)
 • Zwaartekracht (2013)
 • Bas wil een beest (2013)
 • Wish you we…Lees verder op Wikipedia