Boek
Nederlands

De buitengewone buurman

Iris Boter (auteur)

De buitengewone buurman

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Twee kinderen ontdekken dat een vreemde buurman over wie allerlei rare geruchten gaan, zich inzet voor de bestrijding van dierproeven. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De buitengewone buurman / tekst en ill. : Iris Boter
Auteur
Iris Boter
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2002
70 p. : ill.
ISBN
90-448-0007-8

Besprekingen

Tim en Marjolijn zoeken een onderwerp voor hun spreekbeurt. Omdat ze het nu eens niet over ruimtevaart of cavia's willen hebben, nemen ze hun buurman als onderwerp. Want hun buurman is 'buitengewoon': hij is erg onvriendelijk en schijnt ooit dood te zijn geweest. Al snel ontdekken de twee kleine speurders dat hun buurman eigenlijk een heel lieve man is (of wat had je gedacht?), die bovendien arme konijntjes redt uit een laboratorium waar illegale proeven op dieren worden gedaan.

Het verhaal dat hier verteld wordt is een aanfluiting voor de leeftijdsgroep die op de kaft vermeld wordt: het is bedoeld voor lezers van tien jaar. Zowel de plot als de personages zijn simplistisch en voorspelbaar. De clichés stapelen zich op: van de gemene, dikke fabriekseigenaar tot de overenthousiaste meester, die de kinderen geen tien, maar een elf geeft voor hun spreekbeurt. Het verhaal zelf is, helaas, gezakt. [Vanessa Joosen]
De buurkinderen Marjolijn en Tim besluiten een spreekbeurt te gaan houden over een vreemde man in de straat. Van hem wordt gezegd, dat hij ooit dood was. Ze gaan zijn gangen na en ontdekken dat deze man, Dirk geheten, zwaar in de problemen zit. Als schoonmaker op een fabriek is hij getuige geweest van dierproeven. Zijn verzet hiertegen leidt tot ontslag, terwijl de burgemeester tot huisuitzetting dreigt als hij anderen over zijn geheimen vertelt. Marjolijn en Tim sluiten zich daarop bij de vreemde man aan en mobiliseren school en omgeving om aan de misstanden een halt toe te roepen. Een in begrijpelijke taal geschreven verhaaltje dat appelleert aan duidelijkheid en uitvergroting: de man die voor het leven van konijntjes vecht is goed, de directeur van de dierproevenfabriek is slecht en een vetzak. En het onderwerp van de spreekbeurt wordt onderwerp in het televisiejournaal. De oubollige zwartwittekeningen voegen weinig aan de tekst toe; de mooi uitgevoerde harde omslag is wel uitnodig…Lees verder

Over Iris Boter

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Thijs Boter

Miriam Iris Boter (Sassenheim, 17 januari 1972) is een Nederlandse schrijfster en illustrator van jeugd- en kinderboeken en korte verhalen.

Levensloop

Boter is opgegroeid in Wijhe aan de IJssel. Ze is in 1995 afgestudeerd aan de kunstacademie te Kampen. Intussen heeft ze meer dan honderd jeugd- en kinderboeken geïllustreerd en bijna dertig jeugdboeken en boeken voor jongeren geschreven.

Publicaties

 • Juf Braaksel en de magische ring (2018)
 • Juf Braaksel en de geniale ontsnapping (2020)
 • Zwaartekracht (2017)
 • Monster van het IJsselmeer (2016)
 • Pinokkio – de ondeugende pop (2016)
 • Mislukt (2016)
 • De papegaai in de kast (2016)
 • Hero, de Superheldenhulphond (2015)
 • De verhalenmachine (2014)
 • Het spannendste schoolreisje ooit (2014)
 • Zwaartekracht (2013)
 • Bas wil een beest (2013)
 • Wish you we…Lees verder op Wikipedia