Boek
Nederlands

Kerstmis

Hilde Heyduck-Huth (auteur), M.E. Ander (vertaler)
+1
Kerstmis
×
Kerstmis Kerstmis

Kerstmis

Hilde Heyduck-Huth (auteur), M.E. Ander (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Het kerstverhaal met de aanbidding door de herders en de drie koningen van de pas geboren Jezus wordt verteld. Vrije bewerking van het Bijbelverhaal, met paginagrote, gestileerde krijtillustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Kerstmis (Bijbel)
Titel
Kerstmis
Auteur
Hilde Heyduck-Huth
Vertaler
M.E. Ander
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Weihnachten
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2013
[20] p. : ill.
ISBN
9789051163278 (hardback)

Besprekingen

In Kerstmis wordt op een eenvoudige wijze het kerstverhaal naverteld. Het prentenboek volgt in grote lijnen het Bijbelse verhaal, maar Hilde Heyduck-Huth gaat op een vrije manier met die stof om. Het verhaal begint met een heldere ster die aan de hemel verschijnt en iedereen verbaast. Ook de herders zien de ster als zij 's nachts op het veld zijn. In dit opzicht wijkt de auteur af van de Bijbel, waarin de ster alleen aan de koningen verschijnt.
Naast de ster verschijnt er aan de herders ook een engel. Hij zegt tot hen: ‘Er is vandaag een kindje geboren en hij heet Jezus.’ Nadat de engel dit heeft gezegd, komt er een groot engelenkoor, dat zingt: ‘Ere zij God in den hoge en vrede op aarde.’ Opvallend is dat niet wordt verteld waarom dit kindje zo bijzonder is en waar de herders het zullen kunnen vinden. Toch gaan zij op weg, tegelijk met de koningen en een groot aantal andere mensen. Allen volgen de ster, tot zij bij de stal komen waar Jezus is. Nadat iedereen het kindje en…Lees verder
Prentenboek waarin de aanbidding door de herders en de drie koningen van het pas geboren Kind Jezus in de stal wordt verbeeld. Met dubbelpagina vullende, statische, gestileerde illustraties met o.a. krijt, vanuit verschillend perspectief, waarop figuren niet altijd volledig in beeld zijn. Het gebruik van rijke, warme, harmonische kleurschakeringen en de opvallende lichtschijnsels in de taferelen uit het Bijbelverhaal geven de illustraties een bijzondere uitstraling. Op elke pagina staat onder de illustratie een eenregelige tekst met korte spanningsbogen, in eenvoudige bewoordingen en in de tegenwoordige tijd. Vereenvoudigde, ingekorte navertelling met veel weglatingen, ontleend aan Lucas 2: 8-20 en Mattheus 2: 1 en 10-12. Het verhaal verloopt niet chronologisch en is niet altijd bijbelvast. In de tekst komen de koningen en herders gelijktijdig naar het Kind in de stal. Opvallend, zowel in illustratie als tekst, is de inlassing van andere bezoekers. De fleurige omslagillustratie van ee…Lees verder

Kerstmis

De Duitse kunstenares Hilde Heyduck-Huth (°1929) tekende het kerstverhaal voor de allerkleinsten. Bij peuters vanaf tweeënhalf jaar kan het worden gebruikt als een eerste kennismaking met het thema. De tekst werd minimaal gehouden met slechts één zin per pagina en is enkel bedoeld als ondersteuning voor de bladvullende prenten.
De grote, heldere ster in het begin wijst de weg aan iedereen die het kind wil bezoeken. De stemmige tekeningen in overwegend warme kleurvlakken nodigen uit om samen met de herders, de koningen en vele andere mensen de weg van de ster te volgen.
De kerstboom op de omslag verbindt het oorspronkelijke verhaal met de manier waarop wij nu Kerstmis vieren. De ster, de dieren en de engelen uit het boek dienen hier als versiering in de boom.
'Kerstmis' is een mooie, verzorgde uitgave, al is het een beetje jammer dat sommige prenten door de bladvouw in twee worden gehakt. Dit is vooral storend bij de afbeelding van de stal en deze van kind in de kribb…Lees verder