Boek
Nederlands

De broodjesroofverhalen

Haruki Murakami (auteur), Kat Menschik (illustrator), Jacques Westerhoven (vertaler)
+1
De broodjesroofverhalen
×
De broodjesroofverhalen De broodjesroofverhalen

De broodjesroofverhalen

Haruki Murakami (auteur), Kat Menschik (illustrator), Jacques Westerhoven (vertaler)
Genre:
Twee korte verhalen.
Bevat
Titel
De broodjesroofverhalen
Auteur
Haruki Murakami
Illustrator
Kat Menschik
Vertaler
Jacques Westerhoven
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2012
71 p. : ill.
Aantekening
Deze vert. zijn gebaseerd op Verzamelde werken 1979-1989 deel 8
ISBN
9789025440541 (paperback)

Besprekingen

Een kort verhaal van de bekende Japanse schrijver (1949) uitgegeven als een apart, kunstzinnig boekwerkje. ‘De broodjesroofverhalen’ bestaat uit twee korte vertellingen, waarvan het laatste deel al eerder gepubliceerd werd in ‘De olifant verdwijnt’. Twee absurde overvallen, deels uit honger en deels uit verveling gepleegd, vormen het raamwerk waarin Murakami zijn voorliefde voor dromerige en surrealistische belevenissen kan uitwerken. Anders dan in ‘Slaap’ lijken de stukjes in eerste instantie humoristisch bedoeld. Ook al bevatten ze alle vertrouwde stijlkenmerken van de succesauteur, toch vallen ‘De broodjesroofverhalen’ mager uit. De flauwe grapjes, het oppervlakkige thema en de halfslachtige mysterieuze sfeer stellen teleur, daar vermogen de twintig fantasievolle illustraties van Kat Menschik niets aan te veranderen. In een anthologie van Murakami zouden ‘De broodjesroofverhalen’ niet misstaan, maar voor een apart uitgegeven boekje ligt de lat spijtig genoeg hoger. Normale druk.

Over Haruki Murakami

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Galoren.com

Haruki Murakami (村上春樹, Murakami Haruki; Kioto, 12 januari 1949) is een Japanse schrijver en vertaler.

Biografie

Hij werd geboren in Kioto en groeide op in Kobe. Zijn vader was de zoon van een boeddhistische priester. Zijn moeder was de dochter van een koopman uit Osaka. Beiden gaven les in Japanse literatuur. Murakami was echter altijd meer geïnteresseerd in de Amerikaanse literatuur, waardoor hij zich een westerse schrijfstijl eigen maakte, waarmee hij zich onderscheidde van zijn Japanse tijdgenoten.

Murakami kreeg een opleiding toneel aan de Waseda-universiteit in Tokio. Daar ontmoette hij zijn latere vrouw Yoko. Zijn eerste baan was in een platenzaak. Na zijn studie opende hij in Tokio samen met zijn vrouw een jazzbar, "Peter Cat" (1974-1981). Deze zaak leidde hij van 1974 tot 1982. Dit verklaart waarom veel van zijn boeken en met name Dans, dans, dans een muzikaal thema hebben. Dans, dans, dans is…Lees verder op Wikipedia

Suggesties