Boek
Nederlands

Wachten op zondag

Gudrun Mebs (auteur), Rotraut Susanne Berner (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Een weesmeisje dat opgroeit in een kindertehuis, mag elke zondag naar haar zondagmoeder met wie ze veel verrassende avonturen beleeft. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Wachten op zondag / Gudrun Mebs ; met tek. van Rotraut Susanne Berner
Auteur
Gudrun Mebs
Illustrator
Rotraut Susanne Berner
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Sonntagskind
Editie
Herwerkte uitg.
Uitgever
Averbode: Averbode, 1999
135 p. : ill.
ISBN
90-317-1529-8

Besprekingen

In het verhaal, geschreven in de ik-vorm, voert een negenjarig weesmeisje het woord. Ze vertelt dat ze op een dag ook 'weekendouders' krijgt, waar ze elke zondag naartoe kan. In haar fantasie ziet ze rijke ouders met een grote auto, een prachtig huis etc. De eerste zondag wordt ze echter afgehaald door een jonge vrouw die alleen in een flatje woont en geen auto heeft. Maar de zondagen zijn er niet minder om. De relatie en de bijbehorende emoties met haar weekendmoeder staan centraal. Dit boek is een herwerkte uitgave uit 1984. In die tijd ontving het boek reeds de Deutsche Jugendbuchpreis en is het verfilmd. De pocket is ingedeeld in genummerde en getitelde hoofdstukken en is verlucht met enkele zwart-wittekeningen. De omslag is kleurig en aantrekkelijk. Voor pleegkinderen (van 9-11 jaar) een stuk (h)erkenning, voor kinderen met ouders een stuk verrijking.

Over Gudrun Mebs

Gudrun Mebs (Bad Mergentheim, 8 januari 1944) is een Duits schrijver van kinderboeken.

Leven

Mebs ging op haar achttiende naar de toneelschool. Daarna ging ze koorddansen in een circusschool in Parijs. Na heel wat reizen kwam ze in München terecht. Schrijven werd steeds belangrijker, zodat ze steeds minder ging acteren. Een paar maanden per jaar woont ze in München, werken doet ze in haar huis in Toscane.

Werk

Ze schrijft naast kinderboeken ook teksten voor radio en televisie. Ze slaagt erin om zware thema's als bijvoorbeeld dood, ziekte en verlies sereen en levendig te verwoorden zonder sentimenteel te worden. Bijvoorbeeld Birgit, waarin een meisje over haar zieke zus vertelt. Haar bekende boek Wachten op zondag (Averbode, 1984) gaat over de relatie tussen een weesmeisje en haar weekendmoeder. Humor speelt ook een belangrijke rol. Meestal vertelt ze vanuit het ik-standpunt over ki…Lees verder op Wikipedia