Als de Jiddisje mamme hoort, dat haar witte zoon Samuel Schwartz met de zwarte Helen Clark gaat trouwen, krijgt zij een hartinfarct, en als Helens vader hoort dat zijn dochter met een Jood samen is, bevriest hij ‘tot een half hakenkruis’. Jaren later gaat hun dochter Oreo op zoek naar haar Joodse vader in New York, met op zak niet veel meer dan een paar raadselachtige aanwijzingen die deze shmuck
Onderwerp
Racisme, Antisemitisme
Titel
Oreo : roman
Auteur
Fran Ross 1935-1985
Vertaler
Anna Helmers-Dieleman
Inleider
Marlon James
Nawoord
Danzy Senna 1970-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Oreo
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2022
223 p.
ISBN
9789059369825 (hardback)

Besprekingen

Eindelijk is de wereld klaar voor Oreo

Oreo, een woke roman van een zwarte Amerikaanse schrijfster uit 1974, is uit de schaduw van Maya Angelou en Alice Walker gehaald.

Zwarte romanschrijfsters in het Amerika van de jaren 70? Bij het begin van het decennium was er Maya Angelou ( Ik weet waarom gekooide vogels zingen), zo'n tien jaar later scoorde Alice Walker ( De kleur paars). In en tussen die boeken had je armoede en racisme in het Zuiden, en zwarte meisjes die aangerand werden, of tienermoeder werden, of wegliepen bij een gewelddadige echtgenoot.

Na al die trauma's volgde er uiteraard een catharsis. Met haar gedicht 'Phenomenal woman' werd Angelou incontournable in feministische kringen. Maar lees Angelou's romans en je weet: slachtofferschap en ellende horen bij zwarte vrouwen als perzikthee bij het vieruurtje in het Diepe Zuiden. De wereld verwacht dat.

Dan heeft de wereld Fran Ross niet gelezen. Fran Ross (1935-1985), bedenkster van welgeteld één hoogst originele roman die alle clichés over zwarte vrouwen op hun kop zette. De schrijfster en actrice uit Philadelphia was woke avant la lettre. Met Oreo (1974) …Lees verder