Boek
Nederlands

Reis naar het Land-van-Lang-Geleden

Elsa Beskov (auteur)
+1
Reis naar het Land-van-Lang-Geleden
×
Reis naar het Land-van-Lang-Geleden Reis naar het Land-van-Lang-Geleden

Reis naar het Land-van-Lang-Geleden

Elsa Beskov (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Samen met een tot leven gewekte boomdraak vliegen twee kinderen naar een sprookjesachtig land. Prentvertelling met paginagrote zachtgekleurde illustraties. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Voorlezen
Titel
Reis naar het Land-van-Lang-Geleden / tekst en ill. Elsa Beskow
Auteur
Elsa Beskov
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Resan till Landet Längesen
Uitgever
Zeist: Christofoor, 2010
[31] p. : ill.
ISBN
9789060386552 (hardback)

Besprekingen

Kai en zijn zusje Kaisa wonen in het bos; hun speelplek is bij de oude omgevallen boom. In hun fantasie is het een draak. Door een ‘grappige’ dwerg, die wat toverdrank sprenkelt, begint de boomdraak te leven. Hij vliegt met de kinderen naar ‘Het Land Van Lang Geleden’. Na een reis over zee rusten zij uit op een eiland. Daar treffen zij een droevige prinses aan en beleven zij spannende avonturen bij het bevrijden van een ridder uit de klauwen van een trol. Iedereen gelukkig: de kinderen mogen in weelde leven in het kasteel van de prinses en haar ridder. Toch verlangen zij hevig naar huis…. Een Zweeds sprookje uit 1923 met tekst en illustraties van de schrijfster. Links steeds de uitgebreide voorleestekst, rechts de paginagrote illustraties. De zachtgekleurde prenten en het verhaal zijn lief, oorspronkelijk en braaf. Een mooi gebonden, verzorgde prentvertelling met stevig, zachtglanzend papier. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

Reis naar het Land-van-Lang-Geleden

Kai en Kaisa maken op de rug van een betoverde boomdraak een verre reis naar het Land-van-Lang-Geleden. Op hun tocht komen ze een trieste prinses tegen. Haar ridder zit gevangen in een toren. De twee kinderen slagen erin hem van de trollenkoning te verlossen. Omdat hun draak ondertussen vergaan is en ze niet meer thuis geraken, mogen ze van de koning en de koningin als koningskinderen in weelde leven. Toch blijven ze naar hun huisje in het bos verlangen. Gelukkig komt de kabouter die met zijn getover de boomstam tot leven had gewekt opdagen en hij zorgt ervoor dat de boomdraak beide kinderen naar huis terugbrengt. Het wordt een gelukkig weerzien. Dit is een boek uit 1923, maar door het tijdloze, sprookjesachtige karakter van het verhaal, kan het nog steeds gesmaakt worden. Ook de ouderwetse ‘brave’ prenten in zachte kleuren passen bij de algehele romantische sfeer en geven, met veel oog voor detail, het verhaal schitterend weer. Mooi verzorgde uitgave. De tekst staat in een zwart k…Lees verder

Over Elsa Beskov

Elsa Beskow (geboren Maartman, Stockholm, 11 februari 1874 - Djursholm, 30 juni 1953) was een Zweeds schrijfster en illustrator van jeugdboeken.

Biografie

Elsa Maartman werd geboren als oudste dochter van zakenman Bernt Maartman (1841-1889) en Augusta Fahlstedt (1850-1915) en groeide op met een broer en vier zussen. Beskow was al heel jong gefascineerd door tekenen en schrijven en volgde kunstonderwijs aan de technische school (Tekniska skolan) te Stockholm. Daarna werkte ze als tekenlerares aan de middelbare school te Djursholm waar ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow ontmoette, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

In 1894 begon Beskow bijdragen te leveren voor Jultomten, een tijdschrift voor kinderen. Ze maakte in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen een heel belangrijke rol in haar prentenboeken. Beskow combineerde vaak werkelijk…Lees verder op Wikipedia