Boek
Nederlands

Okke, Nootje en Doppejan : een prentenboek van Elsa Beskow

Elsa Beskov (auteur)
+1
Okke, Nootje en Doppejan : een prentenboek van Elsa Beskow
×
Okke, Nootje en Doppejan : een prentenboek van Elsa Beskow Okke, Nootje en Doppejan : een prentenboek van Elsa Beskow

Okke, Nootje en Doppejan : een prentenboek van Elsa Beskow

Elsa Beskov (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Prentvertelling met fantasierijke, kleurige platen over drie kinderen die ver van huis avonturen beleven in een winderig herfstbos met eekhoorns en kabouters. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bossen, Natuur
Titel
Okke, Nootje en Doppejan : een prentenboek van Elsa Beskow
Auteur
Elsa Beskov
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Ocke, Nutta och Pillerill
Editie
7
Uitgever
Zeist: Christofoor, 2011
30 p. : ill.
ISBN
9789062382033 (hardback)

Besprekingen

John Bauer (Zweden, 1882-1918) is een van de grootste illustratoren van sprookjes. Hij was een tijdgenoot van de wellicht veel bekendere Brit Arthur Rackham en hun werk vertoont opmerkelijke overeenkomsten. Bauer verwierf al vroeg faam. Als student aan de Koninklijke Kunstacademie in Zweden kreeg hij zijn eerste opdracht: het illustreren van een sprookjesboek van Anna Wahlenberg. Zijn doorbraak volgde een paar jaar later, toen hij gevraagd werd het jaarboek 'Tussen elfen en trollen' te illustreren. Hij zal zijn naam als illustrator verbinden met die van elke vermaarde Zweedse sprookjesschrijver.

Bauer levert met zijn illustraties een niet te onderschatten bijdrage aan de waardering van kinderliteratuur en sprookjes in het bijzonder. Hij is altijd feilloos in staat gebleken om de essentie uit het verhaal in beeld te brengen in prachtvolle prenten, die klassieke en fantastische stijlen en motieven combineren. Veel van zijn prenten verwerken jugendstilelementen. Zijn befaamde trol…Lees verder
Herdruk van een klassiek Zweeds prentenboek uit het begin van de 20e eeuw. In het winderige herfstbos met waaiende bladeren, eekhoorns, en kabouters die in paddestoelen wonen beleven drie kleine eikeldop- en hazelnootkinderen een avontuur van weglopen (wegwaaien!) en weer veilig bij moeder thuiskomen. De natuur (het bos) staat centraal, wordt wel vermenselijkt, maar niet verminkt. Stevig papier, grote letters, afwisselend een bladzijde tekst en een bladzijde met een gekleurde tekening in kader. De figuren en vormen zijn dun met pen omlijnd en voornamelijk gehouden in bruine en groene herfstkleuren. De tekst is levendig, vol actie en goed vertaald. Om voor te lezen en te bekijken met kleuters vanaf ca. 4 jaar.

Over Elsa Beskov

Elsa Beskow (geboren Maartman, Stockholm, 11 februari 1874 - Djursholm, 30 juni 1953) was een Zweeds schrijfster en illustrator van jeugdboeken.

Biografie

Elsa Maartman werd geboren als oudste dochter van zakenman Bernt Maartman (1841-1889) en Augusta Fahlstedt (1850-1915) en groeide op met een broer en vier zussen. Beskow was al heel jong gefascineerd door tekenen en schrijven en volgde kunstonderwijs aan de technische school (Tekniska skolan) te Stockholm. Daarna werkte ze als tekenlerares aan de middelbare school te Djursholm waar ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow ontmoette, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

In 1894 begon Beskow bijdragen te leveren voor Jultomten, een tijdschrift voor kinderen. Ze maakte in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen een heel belangrijke rol in haar prentenboeken. Beskow combineerde vaak werkelijk…Lees verder op Wikipedia