Boek
Nederlands

Van Henni uit de Steenstraat aan de jongen in Berlijn

Elizabeth Honey (auteur), Heike Brandt (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Van Henni uit de Steenstraat aan de jongen in Berlijn
×
Van Henni uit de Steenstraat aan de jongen in Berlijn Van Henni uit de Steenstraat aan de jongen in Berlijn

Van Henni uit de Steenstraat aan de jongen in Berlijn

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Henni (ik-figuur) krijgt een kaart van Leo, een jongen uit Berlijn. Ze besluit hem te mailen. Samen proberen ze het raadsel op te lossen van Leopold Schmidt, die lang geleden in Henni's boomhuis woonde. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Van Henni uit de Steenstraat aan de jongen in Berlijn
Auteur
Elizabeth Honey Heike Brandt
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
To the boy in Berlin
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2008
318 p. : ill.
ISBN
9789048800575

Besprekingen

Dit vierde deel in de reeks over de Steenstraat is het resultaat van een samenwerking tussen Elizabeth Honey, die nog niet aan de vorige delen meeschreef, en Heike Brandt. Honey was echter nieuwsgierig naar de relatie tussen Duitsland en Australië, en vroeg aan Brandt om samen een boek te schrijven. Honey nam de mailtjes van Henni voor haar rekening, terwijl Brandt de gebeurtenissen weergeeft vanuit het oogpunt van Leo.

Tijdens een vakantie aan de Ketelbaai logeert Henni met haar familie in een huis dat gebouwd is door Leopold, een Duitse meubelmaker die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog met zijn familie in Australië woonde en van de ene dag op de andere verdwenen lijkt te zijn. Dit wekt Henni's nieuwsgierigheid, en ze stopt een briefje in een van de oude boeken die ze er vindt. Enkele maanden later ontvangt ze tot haar grote verbijstering een postkaart uit Berlijn. De afzender is Leo Schmidt, die geen familie is van Leopold, maar wel al snel de e-mailvriend van Henni wordt…Lees verder
De Australische Henni (uit de 'Steenstraat'-serie) mailt met Leo, een jongen uit Berlijn. Ze proberen het verhaal van de Duitse immigrant Leopold te achterhalen die ooit op Henni’s vakantieadres woonde. Samenwerking van een Australische (Honey) en een Duitse (Brandt) auteur. De eerste schrijft de mails van Henni, de tweede die van Leo. Na een wat warrige start, waarin het niet erg helder is welke kant het verhaal op zal gaan, wordt duidelijk dat het thema vreemdelingenhaat is: Leo’s vriend Felix dreigt uitgezet te worden en Leopold was slachtoffer van de hetze tegen Australische Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Brandt wil in haar verontwaardiging over deze zaken wel eens prekerig worden, Honey houdt het luchtiger. De mails vormen korte, prettig leesbare hoofdstukjes, maar het achteraf beschrijven van de gebeurtenissen creëert ook een zekere afstand die de levendigheid van het verhaal niet ten goede komt. Foto’s en de vertrouwde grappige illustraties van de vaste illustrator ve…Lees verder

Over Elizabeth Honey

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door LiteraryRun

Elizabeth Honey (Wonthaggi, 1947) is een Australisch schrijfster en illustrator.

Honey schreef reeds een vijftiental kinderboeken, waaronder prentenboeken en een gedichtenbundel. In Nederland en Vlaanderen is ze vooral bekend door haar boeken over de kinderen uit de Steenstraat.

Bibliografie

  • 2005 – Steenstraat 45 + 47 : (en alles wat er gebeurd is); de eerste druk hiervan was in Australië (45 + 47 stella street and everything that happened)
  • 2006 – De vakantie van de Steenstraat : (en alles wat er in de bush gebeurde)
  • 2007 – Nieuwe vrienden voor de Steenstraat : (hoe alles op z'n kop stond en toch weer goed kwam)
  • 2008 – Van Henni uit de Steenstraat aan de jongen in Berlijn
  • 2008 – Steenstraat
  • 2009 – Verboden te aaien : (over ons schoolkamp vol maffe dieren en bijzondere belevenissen)
  • 2010 – Z@p boy
  • 2012 – Wat vind jij, Emma Weetal?
Lees verder op Wikipedia