Boek
Nederlands

Bijna zijn wij aan de beurt : een oorlogsgeschiedenis

Elisabeth Åsbrink (auteur), Jasper Popma (vertaler)
+1
Bijna zijn wij aan de beurt : een oorlogsgeschiedenis
×
Bijna zijn wij aan de beurt : een oorlogsgeschiedenis Bijna zijn wij aan de beurt : een oorlogsgeschiedenis

Bijna zijn wij aan de beurt : een oorlogsgeschiedenis

Het ware verhaal van een joodse jongen die door zijn ouders in 1939 vanuit nazi-Oostenrijk naar het veilige Zweden wordt gestuurd.
Titel
Bijna zijn wij aan de beurt : een oorlogsgeschiedenis
Auteur
Elisabeth Åsbrink
Vertaler
Jasper Popma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Och i Wienerwald står träden kvar
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
319 p.
ISBN
9789021442341 (paperback)

Besprekingen

Journaliste Elisabeth Åsbrink probeert in Bijna zijn wij aan de beurt de dubbelzinnige houding van Zweden tijdens de Tweede Wereldoorlog te illustreren aan de hand van het levensverhaal van Otto Ullmann, een Oostenrijkse Joodse jongen die eind de jaren dertig naar Småland mag emigreren. Hij wordt er knecht op verschillende grote boerderijen. Een van die boerderijen heet Agunnaryd en ligt in het dorp Elmtaryd, waar Ingvar Kamprad met zijn ouders woont. Later zal die de beginletters van beide plaatsnamen achter zijn initialen plakken in de merknaam IKEA. Otto en Ingvar worden boezemvrienden. Wat Otto niet weet, is dat Ingvar een zeer actief lid is van een fascistische Zweedse organisatie, geleid door Per Engdahl. Ook na de oorlog zal Kamprad zich nog een tijdlang blijven inzetten voor zijn extreemrechtse idealen. Pas als dat geheim einde jaren negentig in de Zweedse media onthuld wordt, zal de bedrijfsleider zich in het openbaar excuseren voor zijn fout verleden — ook bij Otto, d…Lees verder
De reconstructie, op basis van brieven en andere historische documenten, interviews, artikelen en literatuur, van het verhaal van een joodse jongen die door zijn ouders vanuit Oostenrijk, bezet door de nazi's, in 1939 naar het veilige Zweden wordt gestuurd. Zijn ouders blijven in Oostenrijk en vinden de dood in Auschwitz via Theresienstadt. De historische reconstructie van de persoonlijke geschiedenis en van het tijdsbeeld is uitstekend gedaan, maar deze is 'ingebed' in een literair verhaal dat veel overbodige emoties bevat en bij tijd en wijle zelfs larmoyant is. De literaire gedeelten beletten na enige tijd helaas voor de lezer het zicht op het echte (en indringende) verhaal, waarin de beroemde IKEA-oprichter Kamprad een interessante rol speelt. Achterin een bronnenoverzicht.