Boek
Nederlands

Zing Joon, zing!

Dirk Nielandt (auteur), Christoph Kirsch (illustrator)
+1
Zing Joon, zing!
×
Zing Joon, zing! Zing Joon, zing!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Joon zingt graag. Ze is lid van een koor. Durft ze ook alleen voor publiek te zingen? AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Zingen, Verlegen zijn
Leesniveau
AVI M4, AVI 4
Titel
Zing Joon, zing!
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Christoph Kirsch
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
27 p. : ill.
ISBN
9789048700769 (hardback)

Besprekingen

Zing Joon, zing! is een aanmoediging uit onverwachtse hoek die de hoofdrolspeelster in dit boek wel kan gebruiken. Dirk Nielandt vertelt het verhaal van een koorzangeresje, Joon, dat het slachtoffer wordt van haar eigen succes. Joon valt nl. op tussen de andere meisjes en jongens, en wordt daarom door de zangjuf gevraagd om solo een nummer te brengen op het optreden. Joons broer, Mees, lacht haar uit en het meisje wordt faalangstig en bedenkt allerlei smoesjes om onder het optreden uit te kunnen komen. Dat lukt echter niet, en eens ze het podium op moet, stokt haar adem. Wie zal het zangeresje opnieuw in zichzelf doen geloven?

Zing Joon, zing beschrijft goed de nervositeit die kinderen ervaren als ze voor het eerst in de schijnwerpers staan of hun talent aan het publiek kenbaar moeten maken. Gelukkig vindt Joon steun bij haar gezin. Dirk Nielandt schreef dit boek voor de reeks 'Bikkels' van Zwijsen, die tegemoet wil komen aan kinderen die (nog) niet zo goed kunnen…Lees verder
Joon zingt graag en is lid van een koor. Maar als ze gevraagd wordt voor een solo-optreden verzint ze allerlei smoesjes. Eerste leesboekje dat begint met een woordweb gericht op de woordenschat, een aanduiding van de specifieke leesmoeilijkheid: verkleinwoorden (liedje, bloempje) en het voorstellen van de hoofdpersoon. De passende, karikaturale illustraties zijn meestal paginagroot en lopen regelmatig door over bijvoorbeeld een halve pagina ernaast. Door het grote, norse gezicht van Joon op het omslag, oogt dit niet zo aantrekkelijk. De verdeling tussen tekst en tekeningen is evenwichtig. De korte, eenvoudige tekst staat in fladderzetsel. Elke zin begint met een hoofdletter en op een nieuwe regel, AVI-M4. Op de laatste bladzijde worden andere delen uit de serie 'Bikkels' gepromoot. Heel geschikt en verzorgd geheel, over een onderwerp dat weinig aan bod komt. Heraanbieding, nu met meeleescd (ca. 30 min.) waarop het verhaal op AVI-niveau wordt voorgelezen. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Vlaams jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F.C. …Lees verder op Wikipedia

Suggesties