Boek
Nederlands

Word je van tv-kijken groot ? : vragen van en voor kinderen over televisie

Dirk Musschoot (auteur)
+1
Word je van tv-kijken groot ? : vragen van en voor kinderen over televisie
×
Word je van tv-kijken groot ? : vragen van en voor kinderen over televisie Word je van tv-kijken groot ? : vragen van en voor kinderen over televisie

Word je van tv-kijken groot ? : vragen van en voor kinderen over televisie

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Antwoord op vragen over allerlei zaken, die te maken hebben met televisie kijken en het maken van televisieprogramma's. Met kleurenfoto's en gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Televisie
Titel
Word je van tv-kijken groot ? : vragen van en voor kinderen over televisie
Auteur
Dirk Musschoot
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Mozaïek, 2001
43 p. : ill.
ISBN
90-6822-781-5

Besprekingen

Televisie kijken is voor veel kinderen de voornaamste vorm van vrijetijdsbesteding. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jongeren veel vragen hebben over de werking van de televisie en het maken van tv-programma's. Een aantal van die vragen worden beantwoord in deze uitgave. Het zijn vragen als "Moet men ook zwarte mensen schminken?" Vaak zijn het typisch kinderlijke vragen als "Door een raam springen: doet dat pijn?" en "Zijn omroepsters altijd fotomodel?"

Heel uiteenlopende onderwerpen worden in dit vraag- en antwoordenboek behandeld: over het tv-toestel, de tegenstelling fictie-realiteit, programmamakers, trucage, reclame, sportreportages... De vragen worden gegroepeerd per thema, wat niet altijd goed lukt. Sommige vragen zijn heel specifiek en horen niet in een of ander onderdeel thuis. Jammer dat er geen inhoudstafel werd voorzien, of een lijstje met de vragen.

De antwoorden zijn vlot geformuleerd en humoristisch en bijna informeel, toch zijn ze informatief en doel…Lees verder
Kinderen van een basisschool hebben allerlei vragen gesteld over tv-maken en tv-kijken. De onderwerpen zijn bij elkaar gezocht, waarna er steeds in het kort antwoord gegeven wordt. Soms zelfs zo kort dat het antwoord korter is dan de vraag (Mogen kinderen naar griezelfilms kijken? Beter van niet!). De vragen zijn lang niet altijd even boeiend waardoor een wat onsamenhangend geheel ontstaat. De informatie voor de doelgroep, kinderen vanaf ca. 10 jaar, is zeer oppervlakkig. In een apart kader wordt wel dieper op de onderwerpen ingegaan, maar los van het moeilijke taalgebruik is het lettertype zo klein dat het kinderen zeker af zal schrikken. Het boek ziet er zeer verzorgd uit, bevat een aantal foto's en veel cartoonachtige illustraties. Is slecht ontsloten omdat alleen op trefwoord gezocht kan worden. Er is geen inhoudsopgave. Komt uit in een reeks waarin vragen van kinderen centraal staan.

Over Dirk Musschoot

Dirk Musschoot (Gent, 23 mei 1961) is een Belgische journalist en schrijver.

Biografie

Musschoot groeide op in de Gentse wijk Malem. Hij studeerde voor leraar, maar raakte in het begin van de jaren 80 al gauw betrokken bij de vrije radio in Gent, waar hij actief werd bij radio Malinda, dat later van naam veranderde in Radio Go, met Zaki. Later stapte hij op vraag van Walter Capiau over naar de nieuwe zender Gentse Radiovereniging (GRV). Toen die zender ophield, trok hij naar Radio Plus, waar hij het programma "Kouten" presenteerde en met schrijver Karel Verleyen het jongerenprogramma "Tienertijd" maakte.

Ondertussen was Musschoot in 1985 actief op het kabinet van eerste minister Wilfried Martens. In 1986 stopte hij met radio en ging werken op de voorlichtingsdienst van de stad Gent. Karel Verleyen was hoofdredacteur van het jongerentijdschrift Top en op zijn vraag schreef Musschoot enkele reportages voor het tijdsc…Lees verder op Wikipedia

Suggesties