Boek
Nederlands

Leven en schrijven in tijden van oorlog : essays

David Grossman (auteur)
+1
Leven en schrijven in tijden van oorlog : essays
×
Leven en schrijven in tijden van oorlog : essays Leven en schrijven in tijden van oorlog : essays

Leven en schrijven in tijden van oorlog : essays

David Grossman (auteur)
Essays over de Israe͏̈lische politiek en het werk van de schrijver.
Titel
Leven en schrijven in tijden van oorlog : essays
Auteur
David Grossman 1954-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2016
201 p.
ISBN
9789059366756 (paperback)

Besprekingen

De Israëlische schrijver David Grossman schrijft in de 22 essays in deze bundel, verschenen tussen 2006 en 2016, over het gebrek aan durf en hoop in de Israëlische politiek, gaat in op enkele aspecten van zijn romans, is soms autobiografisch, terwijl hij in enkele stukken zijn gesneuvelde zoon Uri en oud-president Shimon Perez gedenkt. Grossman, lid van de Vrede-Nu beweging, en onder andere bekend van 'Zie: liefde' (1990)* en 'Een vrouw op de vlucht voor een bericht' heeft al eerder over joden en Arabieren geschreven ('Vriend of vijand - Over joden en Arabieren in Israël'). In zijn essays verwoordt hij de visie van Vrede-Nu dat alleen door verzoening met vijanden vrede in Israël mogelijk is. De meeste stukken verschenen eerder in de Belgische krant De Standaard. Voor liefhebbers van het werk van Grossman en volgers van het wel en wee rond Israël.

Over David Grossman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Photo Claude TRUONG-NGOC

David Grossman, Hebreeuws: דויד גרוסמן, (Jeruzalem 25 januari 1954) is een Israëlisch (Hebreeuws) schrijver van kinderboeken, romans en essays. Zijn A Horse Walks Into a Bar, vertaald door Jessica Cohen, werd in 2017 uitgeroepen tot Booker International Prize.

Biografie

De moeder van Grossman werd geboren in het toen nog Mandaatgebied Palestina, vóór de stichting van de staat Israël in 1948. Zijn vader emigreerde in 1933 uit Polen. Grossman studeerde filosofie en theaterwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Vervolgens werkte hij een tijdlang als radiocorrespondent voor de zender Kol Israël. Tussen 1970 en 1984 maakte hij een populaire kinderuitzending en schreef hij ook zijn eerste kinderboeken.

Grossman staat bekend als vredesactivist, is kritisch over de Israëlische strijd met de Palestijnen en riep in augustus 2006 samen met collega-schrijver Amos Oz regeringsleider Ehud Olmert op om de aa…Lees verder op Wikipedia